CDJA opent meldpunt voor geradicaliseerde christenjongeren

Het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, gaat een meldpunt voor jonge christenen openen die last hebben van fundamentalistische neigingen. Onder de noemer ‘Meld het Julius’ kunnen bezorgde vrienden, ouders of de jongeren zelf zich melden met hun klachten.

“We zien dat aandacht voor radicalisering binnen diverse groeperingen en religies in Nederland toeneemt, maar voor het christendom achterblijft. Het is hoog tijd dat daar verandering in komt. Gelijke monniken, gelijke kappen”, aldus voorzitter Julius Terpstra. Volgende week zal het meldpunt officieel gelanceerd worden.

Terpstra: “Het is niet zo dat deze jongeren uitreizen naar het Midden-Oosten om daar christelijke minderheden te verdedigen. Wel zien we significante verschillen in het gedrag als jongeren terugkeren van een vakantie bij de Taizé-gemeenschap in Frankrijk of de EO-jongerendag. Het is zaak dat we deze jongeren goed in de gaten houden. De bekeringsdrang is vaak erg groot. Ze gaan de straat op en proberen mensen, soms op zeer agressieve wijze, te overtuigen van het christelijk geloof. Alles wat afwijkt van hun visie wordt als duivels gezien. Andersdenkenden krijgen dit dan ook uitgebreid te horen. Dit wordt door veel mensen als zeer intimiderend ervaren.”

Om zeker te weten dat men te maken heeft met een geradicaliseerde jonge christen heeft het CDJA een checklist opgesteld waaraan je de jongeren kan herkennen. De herkenningspunten variëren van bijbels uitdelen op het station tot het oprichten van politieke partijen met namen als ‘Jezus Leeft!’. Meldingen zullen worden doorgegeven aan de gemeente waar de jongeren zijn gesignaleerd.

Volg de ontwikkelingen via www.cdja.nl of op social media via de hashtag #meldhetJulius.