Voorzitter Juncker benoemt Michel Barnier tot bijzonder adviseur Europees defensie- en veiligheidsbeleid

1.

Voorzitter Juncker benoemt Michel Barnier tot bijzonder adviseur Europees defensie- en veiligheidsbeleid

Brussel, 17 februari 2015

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft vandaag Michel Barnier benoemd tot bijzonder adviseur voor het Europees defensie- en veiligheidsbeleid.

Commissievoorzitter Juncker: “Bij het aantreden van deze Commissie hebben wij aangegeven dat een sterker Europa noodzakelijk is als het gaat om veiligheid en defensie. Het is waar dat Europa voornamelijk een ‘soft power’ is. Maar ook de sterkste soft power kan uiteindelijk niet zonder een zekere geïntegreerde defensiecapaciteit. Michel Barnier heeft uitgebreide ervaring op het gebied van defensie en veiligheid en is de juiste persoon om mijzelf en hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Mogherini te adviseren over deze voor de toekomst van Europa belangrijke zaken.”

De heer Barnier heeft als Europees commissaris deel uitgemaakt van de Commissie-Prodi (1999-2004) en de Commissie-Barroso II (2010-2014). In 2001 was hij, als lid van het Praesidium van de Conventie over de toekomst van Europa, voorzitter van de werkgroep Europese Defensievraagstukken. Hij was in 2004-2005 minister van Buitenlandse Zaken in de Franse regering. In 2006 was Michel Barnier bijzonder adviseur van de toenmalige Commissievoorzitter Barroso. Hij bood de Europese Raad toen een verslag aan waarin hij pleitte voor instelling van een Europese civiele beschermingsmacht. In de Commissie-Barroso II was hij een van de aanvoerders van de taskforce Defensie. Hij had de leiding bij het opstellen van de mededeling van de Europese Commissie over de Europese defensiemarkten, die in september 2014 aan de Europese Raad werd voorgelegd.

De heer Barnier zal in zijn nieuwe functie allereerst assisteren bij de bijdrage van voorzitter Juncker aan de werkzaamheden van de Europese Raad inzake het Europees defensiebeleid.

Achtergrond

Bijzondere adviseurs verlenen rechtstreeks assistentie aan leden van de Commissie. De Commissie kan personen tot bijzonder adviseur benoemen vanwege hun specifieke kwalificaties. Ook als zij in een andere hoedanigheid bezoldigde activiteiten verrichten, kunnen zij een van de Europese instellingen bijstaan voor bepaalde of onbepaalde tijd. Michel Barnier zal bij voorzitter Juncker een onbezoldigde functie in deeltijd gaan vervullen.

Meer informatie

De politieke beleidslijnen van voorzitter Juncker — Een krachtiger rol op het wereldtoneel

Regels voor bijzondere adviseurs

IP/15/4437

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: