Reacties politiek Den Haag op ECB-besluit

donderdag 22 januari 2015, 18:36
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartij het CDA roept premier Mark Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ter verantwoording over het besluit van de Europese Centrale Bank om 1140 miljard euro in de economie van de eurolanden te pompen. De ECB doet dat door de komende anderhalf jaar elke maand 60 miljard aan staatsleningen bij banken op te kopen.

CDA-leider Sybrand Buma noemt het besluit onverantwoordelijk en slecht. Dat Rutte en Dijsselbloem ,,dit laten gebeuren'', vindt hij onbegrijpelijk. Buma: ,,Dit is het klassieke openzetten van de geldkraan en dat is uiteindelijk slecht voor Nederland en voor de euro. Dit is het oude Middellandse Zeebeleid: geld uitgeven dat er niet is, terwijl wij vinden dat je moet hervormen, concurrerend moet zijn en zuinig.''

Volgens Buma is het ,,niet voor niks'' dat president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank het besluit volgens hem heeft afgewezen. ,,Dit is zo fundamenteel, dit kun je niet overlaten aan de ECB. Dat is mijn kritiek op Rutte en Dijsselbloem. Ze trekken hun handen hiervan af. Dit kun je nu niet meer herstellen, maar als Rutte en Dijsselbloem hardop hadden gezegd dat ze dit niet willen, dan was er een andere situatie ontstaan. Ik ben bang dat we de Rubicon over zijn en dit vaker mee gaan maken'', aldus Buma tegen het ANP.

De VVD verwerpt de kritiek van Buma op het kabinet. ,,Het CDA gaat hier de Rubicon over door op de stoel van de ECB in Frankfurt te gaan zitten. Dat past niet in onze traditie. Dan zet je de deur open voor politici elders in Europa die zich even fijn met het monetair beleid gaan bemoeien'', aldus VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers.

Hij is sceptisch over het instrument dat de ECB nu inzet. Het moet er niet toe leiden dat landen lui worden en niet meer hervormen. Opgelucht is Harbers wel dat de risico's bij de landen blijven liggen waar de obligaties worden opgekocht en niet worden verspreid over andere eurolanden.

Behalve de VVD waarschuwen ook de PvdA en D66 dat politici niet achterover mogen leunen en door moeten gaan met hervormingen. Dat laatste bepleitte ook minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Volgens de PVV is de ECB volledig de weg kwijt met het nutteloos rondstrooien van ,,onze miljarden''.