Virtueel op reis in het Romeinse Rijk

Virtueel op reis in het Romeinse Rijk
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 23 september 2014

Virtueel op reis in het Romeinse Rijk

 
Virtueel op reis in het Romeinse Rijk
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Wilt u, rondgeleid door een oude koopman en zijn neef, de geheime schatten van het Romeinse Rijk ontdekken? Dankzij nieuwe technologieën wordt deze bijzondere reis nu mogelijk. Vandaag opent een fascinerende nieuwe tentoonstelling in vier verschillende steden die belangrijke gebieden van het Romeinse Rijk vertegenwoordigen: Rome (Italië), Amsterdam (Nederland), Sarajevo (Bosnië en Herzegovina) en Alexandrië (Egypte). " Keys to Rome " ( #K2R ) wordt georganiseerd door een door de EU gefinancierd netwerk van archeologen, kunsthistorici, architecten, informatici en communicatiedeskundigen.

"Alle technologieën die voor deze tentoonstelling zijn ontwikkeld, zijn het resultaat van een vier jaar durende samenwerking. Met 'Keys to Rome' tonen wij het resultaat van onze inspanningen", zegt Sofia Pescarin , een onderzoeker van de Italiaanse nationale onderzoeksraad ( CNR ) en coördinator van V-MUST.NET ( @V_MUST ), het Virtual Museum Transnational Network. "Het was een grote uitdaging om de tentoonstelling tegelijkertijd in vier steden te organiseren. Dit is nog nooit eerder gedaan. 2014 is het juiste moment: het is precies 2 000 jaar geleden dat de eerste Romeinse keizer, Augustus, overleed."

De vier musea zijn het Museo dei Fori Imperiali (Rome), het gemeentehuis van Sarajevo, het Allard Pierson Museum (Amsterdam) en de Bibliotheca Alexandrina (Alexandrië). De bezoekers kunnen de Romeinse collecties van de musea ontdekken door middel van een digitale route met computeranimaties, natuurlijke-interactie-installaties, multimedia en mobiele apps.

Nieuwe digitale technieken om verhalen uit het verleden te vertellen

De reis wordt geleid door Gaius en Marcus, een oude koopman en zijn neef uit de eeuw na het einde van het Romeinse Rijk (6 e eeuw na Christus). De geheimen van hun familie zijn verborgen in voorwerpen van hun voorouders en de bezoekers van de tentoonstelling kunnen de verhalen achter de voorwerpen met de "sleutels van Rome" ontsluiten. "Zij moeten deze voorwerpen in het museum zien te vinden met behulp van Matrix, een mobiele applicatie die de voorwerpen in de vier musea samenbrengt in een soort zoektocht naar de schat”, legt Sofia uit.

In Rome kunnen bezoekers ervaren hoe het was om 2 000 jaar geleden door de stad te lopen. "Augmented reality" en hologrammen staan bij deze wandeling centraal.

Neelie Kroes ( @NeelieKroesEU ), vicevoorzitter van de Europese Commissie, belast met de Digitale Agenda , verklaart: "Met nieuwe technologieën kan niet alleen ons erfgoed worden geconserveerd en gedeeld, maar ook onze cultuur voor iedereen toegankelijk worden gemaakt. Deze vier musea hebben dat begrepen en maken optimaal gebruik van de mogelijkheden van digitale innovatie".

Lees meer over het project V-MUST.NET (informatie is beschikbaar in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Pools en Spaans).

Foto’s en beelden van de openingsevenementen zijn binnenkort te vinden op: http://www.keys2rome.eu/nld/download.html

Achtergrond

Aan V-MUST.NET is 4.45 miljoen euro aan EU-financiering toegekend in het kader van het zevende kaderprogramma van de EU voor onderzoek en technologische ontwikkeling #FP7 (2007-2013). Het nieuwe EU‑programma voor onderzoek en innovatie Horizon 2020 #H2020 belooft nog meer technische doorbraken, met nog 80 miljard euro aan beschikbare financiering voor de komende zeven jaar (2014-2020).