Werkgelegenheid: de Commissie stelt voor om 570 945 EUR uit het Globalisatiefonds beschikbaar te stellen voor de voormalige werknemers van de autofabrikant Ford en zijn leveranciers in België

Werkgelegenheid: de Commissie stelt voor om 570 945 EUR uit het Globalisatiefonds beschikbaar te stellen voor de voormalige werknemers van de autofabrikant Ford en zijn leveranciers in België
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 22 augustus 2014

Werkgelegenheid: de Commissie stelt voor om 570 945 EUR uit het Globalisatiefonds beschikbaar te stellen voor de voormalige werknemers van de autofabrikant Ford en zijn leveranciers in België

De Europese Commissie heeft voorgesteld om België 570 945 EUR uit het Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) beschikbaar te stellen om 479 ontslagen werknemers bij Ford Genk (België) aan een nieuwe baan te helpen. Het voorstel wordt nu ter goedkeuring aan het Europees Parlement en de Raad van ministers van de EU voorgelegd.

EU-commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie László Andor merkte op: "De autoproductie in Europa is tijdens de jaren van de crisis in de eurozone aanzienlijk gedaald, hoofdzakelijk door een krimpende vraag. Tegelijkertijd voert de automobielindustrie in reactie op de globalisering structurele veranderingen door.

Veel werknemers in de automobielsector hebben het moeilijk, en solidariteit vanwege de EU, die hen helpt deze moeilijke overgangsfase door te komen, is bijgevolg belangrijk. Het bedrag van 570 945 EUR dat wij hebben voorgesteld, zou deze ontslagen werknemers uit de automobielindustrie helpen hun vaardigheden aan te passen en zou het hen gemakkelijker maken een nieuwe baan te vinden."

België heeft steun van het EFG aangevraagd naar aanleiding van 512 ontslagen bij Ford-Werke GmbH (Ford Genk) en tien van zijn leveranciers. Deze ontslagen waren het gevolg van een snelle afname van het marktaandeel van de EU in de productie van personenauto's wereldwijd.

De door het EFG medegefinancierde maatregelen zouden de 479 werknemers ondersteunen die het meest problemen ondervinden om opnieuw op de arbeidsmarkt in te treden: zij zouden niet alleen hulp krijgen bij het zoeken van een baan, maar ook actieve baangeoriënteerde begeleiding krijgen en toegang hebben tot diverse vormen van herscholing en beroepsopleiding.

De totale geraamde kosten van het pakket maatregelen bedragen 1,14 miljoen EUR, waarvan het EFG de helft voor zijn rekening zou nemen.

Achtergrond

De aanvraag is gebaseerd op het feit dat het aandeel van de EU in de wereldmarkt van personenauto's de jongste jaren is gekrompen, terwijl de algemene trend van de sector stijgend is.

Volgens de gegevens waarnaar de Belgische autoriteiten verwijzen, is de productie van personenauto's in de EU-27 tussen 2007 en 2012 gedaald van 17,10 miljoen eenheden tot 14,61 miljoen eenheden (−14,6 %; −3,1 % jaarlijkse groei), terwijl de productie van personenauto's wereldwijd tijdens dezelfde periode is toegenomen van 53,05 miljoen eenheden tot 63,07 miljoen eenheden (+18,9 %; +3,5 % jaarlijkse groei). Daardoor daalde het marktaandeel van de EU-27, uitgedrukt in volume, in de productie van personenauto's wereldwijd van 32,2 % tot 23,2 % (−28,2 %; −6,4 % jaarlijkse groei). Ter vergelijking: tijdens dezelfde periode groeide het marktaandeel van China van 12,0 % tot 24,6 % (+104,6 %; +15,4 % jaarlijkse groei), terwijl de marktaandelen van de andere belangrijkste producenten afnamen (Japan: −27,7 % / −6,3 % jaarlijkse groei; Zuid-Korea: −5,9 % / −1,2 % jaarlijkse groei; VS: −12,0 % / −2,5 % jaarlijkse groei) maar meestal minder sterk dan voor de EU-27.

De ontslagen bij Ford Genk en zijn leveranciers treffen hoofdzakelijk de provincie Limburg, in Vlaanderen, in het noord-oosten van België. In de provincie Limburg waren er vroeger kolenmijnen, en de werkgelegenheid is er sterk afhankelijk van de traditionele industrie.

Ford Genk was de grootste werkgever in de provincie Limburg en was goed voor 1,7 % van het totale aantal banen. Het vertegenwoordigde ook 10 % van de totale omzet van de 500 grootste ondernemingen in Limburg.

In vergelijking met het Vlaamse gemiddelde wordt de provincie Limburg gekenmerkt door een hoge werkloosheid, lagere kwalificatie- en vaardigheidsniveaus, en een minder ontwikkeld aanbod aan onderwijsdiensten. Daarnaast schijnen ondernemingen in de provincie Limburg over het algemeen minder innoverend en minder internationaal te zijn dan de gemiddelde onderneming in Vlaanderen (wat het aandeel van de uitvoer en het niveau van de binnenkomende buitenlandse investeringen betreft); het aantal start-ups is er ook relatief laag.

De provincie Limburg heeft reeds eerder EFG-steun ontvangen voor een andere aanvraag in verband met massale ontslagen ( IP/09/1293 ).

Het openstellen van de handel voor de rest van de wereld houdt in het algemeen voordelen in voor groei en werkgelegenheid, maar kan ook banen kosten, met name in kwetsbare sectoren en onder laaggeschoolde werknemers. Daarom heeft Commissievoorzitter Barroso de oprichting voorgesteld van een fonds om hulp te bieden bij aanpassingen aan de gevolgen van de globalisering. Sinds het begin van zijn activiteiten in 2007 heeft het EFG 128 steunaanvragen ontvangen. De aanvragen betroffen ongeveer 523 miljoen EUR en meer dan 111 000 werknemers werden geholpen. Steeds meer lidstaten dienen EFG-aanvragen in voor steun aan werknemers in een groeiend aantal sectoren. Alleen al in 2013 werd voor meer dan 53,5 miljoen EUR steun verleend.

In juni 2009 zijn in het kader van de reactie van Europa op de financiële en economische crisis de EFG-regels herzien om de rol van het EFG als instrument voor vroegtijdige interventie te versterken. De herziene EFG-verordening is op 2 juli 2009 in werking getreden en het criterium van ontslagen ten gevolge van de crisis was van toepassing op aanvragen die de Commissie tussen 1 mei 2009 en 30 december 2011 heeft ontvangen.

Voortbouwend op deze ervaring en de toegevoegde waarde van het EFG voor de ondersteunde werknemers en de getroffen regio’s, werkt het Fonds tijdens de periode 2014-2020 verder, met de nodige verbeteringen, als uitdrukking van solidariteit van de Europese Unie. Het toepassingsgebied van het instrument is uitgebreid, zodat werknemers die wegens de economische crisis zijn ontslagen alsook werknemers met een tijdelijk contract, zelfstandigen, en, bij wijze van afwijking tot het einde van 2017, jongeren die geen baan hebben en geen onderwijs of opleiding volgen in regio’s met een hoge jeugdwerkloosheid, opnieuw in aanmerking komen.

Verdere informatie:

EFG-website

Videospots:

Europe acts to fight the crisis: the European Globalisation Fund revitalised

Facing up to a globalised world - The European Globalisation Fund

Abonneer u op de gratis e-nieuwsbrief van de Europese Commissie over werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

Website van László Andor

Volg László Andor op Twitter