Enquêtecommissie woningcorporaties: CFV was toezichthouder 'met pet in de hand'

woensdag 25 juni 2014

DEN HAAG (PDC) - Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) was volgens oud-directeur Jan van der Moolen een toezichthouder zonder de juiste instrumenten om op te treden tegen woningcorporaties. Ook Annet Bertram en Victor Schaap, beidden betrokken bij de toetscommissie van woningcorporaties, kwamen aan het woord op dag 12 van de openbare verhoren door de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.

Van der Moolen gaf bij de commissie aan misleid te zijn door woningcorporaties: 'WSG gaf bij het CFV niet de juiste grondposities op. Ik geloofde ze. Als ik een jaarrekening krijg met de handtekening van de bestuurder en een externe accountant, dan vertrouw ik dat.' Van der Moolen verklaarde daarnaast, dat het CFV een toezichthouder zonder de juiste instrumenten was en dat ook bij het departement het toezicht op de volkshuisvesting tekort schoot. Maar Victor Schaap, vanaf april 2008 mede verantwoordelijk geweest voor de toetscommissie bij het ministerie van VROM, sprak dit tegen. Vooraf kon niet bepaald worden welke activiteiten wel of niet bijdroegen aan de leefbaarheid 'dus zorgden we ervoor dat corporaties niet tegen regelgeving aan hoefden te lopen'.

Annet Bertram, jarenlang directeur-generaal Wonen bij het ministerie van VROM, verklaarde dat er op het ministerie een drietal zorgen waren over de sector. Ten eerste konden de prestaties beter, omdat 'de sector steeds groter, rijker en steviger werd'. Ten tweede beschikten wethouders op het lokale niveau niet altijd over de juiste instrumenten om zaken te doen met woningcorporaties en ten derde was er sprake van een gebrekkige tegenkracht van de Raden van Commissarissen aan de besturen van woningcorporaties. 'We hadden harder moeten roepen: "vrienden, hier moeten we ingrijpen"', aldus Bertram.

Bron: Aedes & Trouw