Enquêtecommissie woningcorporaties: Verzijlbergh staat nog altijd achter zijn beslissingen

maandag 23 juni 2014

DEN HAAG (PDC) - De ambitieuze en bevlogen Leks Verzijlbergh was tien jaar lang directeur van woningcorporatie Servatius en verklaarde vandaag aan de parlementaire enquêtecommissie nog steeds achter zijn beslissingen te staan. De oud-bestuurder werd vorig jaar door de rechtbank in Den bosch aansprakelijk gesteld voor een verlies van 10 miljoen euro door mislukte projecten bij de universiteit van Maastricht en in het Belgische Luik.

Net als de eerder verhoorde Erik Staal (Vestia), Hubert Möllenkamp (Rochdale) en Martien Kromwijk (Woonbron) had Leks Verzijlbergh geen spijt van zijn beslissingen bij woningcorporatie Servatius. Verzijlbergh: Corporaties werden na de verzelfstandiging geacht zelf geld te verdienen. Subsidies vielen weg. Iedereen, ook Servatius, zocht naar mogelijkheden." Het werd daardoor volgens de

Respectievelijk de voorzitter en oud-voorzitter van branchevereniging Aedes, Marc Calon en Willem van Leeuwen, stonden diezelfde dag ook de commissie ter woord. Eerst genoemde sprak zijn schaamte uit over de fraude en zelfverrijking bij woningcorporaties. Hij wees op het vele voor volkshuisvesting bestemde geld dat door 'het putje' is gegaan en drong aan op een terugkeer van het 'moreel kompas'. Oud-voorzitter Van Leeuwen stelde, net als vele verhoorde deskundigen voor hem, dat een duidelijk wettelijk kader ontbrak voor de taken van corporaties.

Bron: Trouw