Duitsland wil verdragswijziging om ECB-stem te behouden

woensdag 18 juni 2014, 12:59

DEN HAAG (PDC) - Het Duitse parlement protesteert tegen nieuwe stemverhoudingen in het bestuur van de Europese Centrale Bank. Met de toetreding van Litouwen tot de eurozone in 2015 verandert de stemprocedure in een rotatiesysteem, waardoor Duitsland eens in de vijf keer haar stem verliest bij belangrijke stemmingen over het monetair beleid.

Tien jaar geleden is in het Europees verdrag afgesproken dat de stemprocedure van het ECB verandert wanneer het aantal eurolanden op negentien uitkomt. Leden van de regeringspartij CDU/CSU en de oppositiepartijen FDP en AfD eisen een verdragswijziging voordat Litouwen toetreedt tot de EU. De Duitste minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft echter laten weten de toetreding van Litouwen niet te zullen blokkeren.

Het Duitse parlement vreest dat zwakkere eurolanden misbruik zullen maken van de vergaderingen waarin Duitsland niet stemt om maatregelen, als de geldpers aanzetten, door te drukken. Bovendien vinden de parlementariërs dat Duitsland als grootste Europese economie en grootbetaler aan de EU zijn vaste stemrecht niet mag verliezen.

Bron: De Volkskrant