Kiesraad: Wilders mag tijdelijk naar EP

woensdag 11 juni 2014, 10:10

DEN HAAG (PDC) - PVV-leider Geert Wilders kan tijdelijk zowel in de Tweede Kamer als in het Europees Parlement zitten. Dat heeft de secretaris-directeur van de Kiesraad Melle Bakker dinsdag gezegd. Volgens de Nederlandse Kieswet is een dubbelmandaat mogelijk. Het Europarlement toetst Wilders' verzoek echter aan de Europese Akte, waarin een verbod op deze constructie staat.

Wilders gaat de regels aanvechten die het onmogelijk maken om tegelijk Europarlementariër en Tweede Kamerlid te zijn. Gedurende die juridische procedure heeft hij "volledig recht zitting te nemen" in het Europees Parlement, naar interpretatie van de Kiesraad. Wilders moet voor 25 juni een verklaring afgeven dat hij geen ambt bekleedt dat in strijd is met lidmaatschap van het EP. De verklaring maakt deel uit van de geloofsbrieven van elke parlementariër. De beoordeling van die geloofsbrieven duurde na de verkiezingen van vijf jaar geleden tot vier maanden. Gedurende die periode zou Wilders volgens Bakker in het EP kunnen zitten.

Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops heeft dinsdag een verzoek tot nietigverklaring ingediend van het verbod op het dubbelmandaat bij het Europese Hof van Justitie. Wilders en Knoops mikken op een versnelde procedure, wat neer zou komen op zes maanden.

Bron: ANP