Nederland niet langer onder verscherpt toezicht EU

vrijdag 30 mei 2014, 10:28

DEN HAAG (PDC) - De Europese Commissie maakt komende maandag bekend dat Nederland niet langer onder verscherpt toezicht hoeft te staan. Nederland voldoet namelijk aan de Europese begrotingsnormen. Dit betekent dat de regering haar plannen en besluiten minder vaak aan de Europese instellingen hoeft te rapporteren.

In 2013 komt het Nederlandse tekort op de overheidsbegroting uit onder de Europese norm van drie procent. Het tekort zal in 2015 naar verwachting uitkomen op 1,8 procent. Daarmee lijkt Nederland structureel uit de gevarenzone te zijn. Dat is ook het geval voor België, Denemarken, Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije.

Naar verwachting blijven elf landen onder verscherpt toezicht staan, waaronder Frankrijk en Italië. Frankrijk lijkt steeds meer in de problemen te geraken. Het moet een aantal hervormingen doorvoeren van de Europese Commissie maar de winst van het anti-Europese Front National in de verkiezingen voor het Europees Parlement maakt het politiek lastig voor president Hollande om maatregelen te nemen.

Bron: de Volkskrant