Van Rompuy: voorzitter Commissie misschien geen 'topkandidaat'

maandag 19 mei 2014, 10:26

Den Haag (PDC) - Volgens Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, hoeft de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie geen topkandidaat te zijn. Dit stelde hij gisteren in het Vlaamse praatprogramma 'De Zevende Dag'. 

In het Verdrag van Lissabon staat dat de Commissievoorzitter wordt voorgedragen door de Europese Raad, 'met in achtneming van de uitslag van de Europese verkiezingen'. Door de verkiezingen voor het Europees Parlement expliciet te verbinden aan de benoeming van Commissievoorzitter zou de Europese politiek dichter bij de burger moeten worden gebracht. De formulering in het Verdrag van Lissabon biedt echter ruimte voor uiteenlopende interpretaties.

Volgens het Europees Parlement mag de fractie met de meeste stemmen de Commissievoorzitter leveren. De vijf politieke families in het Europees Parlement hebben ieder een topkandidaat naar voren geschoven. Gisteren wees Europees president Van Rompuy er echter op dat de Commissievoorzitter gesteund moet worden door zowel het Europees Parlement als de Europese Raad. Van Rompuy sluit niet uit dat de nieuwe voorzitter van de Commissie iemand anders dan één van de topkandidaten wordt.

Als voorzitter van de Europese Raad heeft Van Rompuy de taak om tot een evenwichtige oplossing te komen, waar zowel het Parlement als de Raad zich in kan vinden. Van Rompuy zei dat hij zou proberen een botsing tussen de instellingen te voorkomen.

Bron: hln.be