Pinokkio: Rutte's gedrag in Brussel moeilijk te checken

maandag 19 mei 2014, 9:58

DEN HAAG (PDC) - De bewering 'Mark Rutte is altijd zeer pro-Europa als hij in Brussel is, maar kritisch als hij in Nederland is' is deels waar, deels niet waar. Dat is de conclusie van de website pinokkiofactor.eu. De bewering van Jean-Claude Juncker in een interview met NRC Handelsblad is vooral 'makkelijke verkiezingsretoriek'.

Pinokkiofactor.eu onderzoekt en beoordeelt beweringen over de Europese Unie op hun waarheidsgehalte. Hoe langer de neus van Pinokkio, hoe meer onzin er volgens Pinokkio verkocht wordt.

Het beeld van een dubbelhartige Mark Rutte komt niet helemaal uit de lucht vallen. Zijn ferme belofte aan de kiezer dat Griekenland geen extra geld meer zou krijgen bleek na de verkiezingen van 2012 niet zoveel waard te zijn. Dit draagt natuurlijk niet echt bij aan een betrouwbaar imago.

Pinokkio zegt: Junckers bewering kan niet goed gecheckt worden. De bewering valt vooral in de categorie van makkelijke verkiezingsretoriek, vooral omdat hij totaal geen voorbeelden aandraagt. Wel merk je dat Rutte zich in Den Haag nogal op de vlakte houdt met algemeenheden, want wie is nou eigenlijk tegen economische samenwerking?

Hoe Rutte zich precies in Brussel manifesteert moet uit tweede hand worden vernomen. In een artikel in de Volkskrant blijkt dat Rutte in Brussel door andere regeringsleiders en diplomaten als een lastpak wordt gezien. Als dit waar is, dan klopt de uitspraak van Juncker niet. Toch heeft Juncker wel een punt. Zo spreekt Rutte zich in Den Haag uit voor een duidelijke afbakening van bevoegdheden. Tegelijkertijd werkt hij in De Raad aan verdere integratie op het terrein van economisch beleid. Het moet moet nog blijken of deze verdere integratie in tegenspraak is met een heldere afbakening van bevoegdheden. Wat Europa betreft lijkt Rutte zich ergens pragmatisch in het midden te bevinden.

Bron: pinokkiofactor.eu