De Tweede Kamerverkiezingen in 50 stappen

donderdag 15 mei 2014, 14:41

DEN HAAG (PDC) - In het nieuw verschenen boek 'De Tweede Kamerverkiezingen in 50 stappen' beschrijven auteurs Niels van Driel en Ron de Jong het verkiezingsproces van begin tot eind. Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg nam op 14 mei het eerste exemplaar in ontvangst tijdens een symposium dat was georganiseerd door de Kiesraad.

Het werk beschrijft het hele verkiezingsproces: van het bepalen van de verkiezingsdatum tot het vernietigen van de ingevulde stembiljetten. Elk van de vijftig stappen begint met de huidige gang van zaken. Hierna volgt de ontwikkeling van de stap vanaf 1848, toen de directe verkiezingen werden ingevoerd.

Van Driel en De Jong hebben naast het verkiezingsproces ook aandacht voor vragen als: waarom gebruiken wij een rood potlood om te stemmen? Waarom gebruiken we geen stemcomputers? En wat houdt het stemgeheim in? Op het symposium ging De Jong gedeeltelijk in op deze laatste vraag, met een toespraak over de 'stemfie', ofwel het fotograferen van jezelf in het stemhok.  

Bron: Kiesraad