Pan-Europese peiling: Sociaaldemocratische fractie wordt grootste in mei

woensdag 19 februari 2014, 15:09

DEN HAAG (PDC) - De Socialisten & Democraten worden de grootste fractie na de Europese Verkiezingen in mei, zo voorspelt de peilingsite PollWatch2014.eu op basis van een combinatie van 28 nationale peilingen. De Partij van de Arbeid, die volgens deze peiling zelf van 3 naar 4 zetels zou stijgen, maakt deel uit van deze fractie. S&D zou hiermee de EVP-fractie, met onder meer het CDA, voorbijstreven.

S&D bezet nu nog 195 zetels in het 766 leden tellende Europees Parlement en zou naar 221 zetels gaan. De EVP zou van de huidige 274 zetels nog slechts 202 overhouden. Derde fractie in grootte blijft ALDE, met VVD en D66, dat van 85 naar 64 zetels zou gaan. Overigens wordt het totaal aantal zetels in het EP na de verkiezingen teruggebracht van 766 naar 751.

De fractie in oprichting met daarin de PVV en andere partijen die zich keren tegen Europese integratie zou uitkomen op 38 zetels. Tot nu toe hebben zes partijen de intentie uitgesproken zich bij deze fractie aan te sluiten. Een zevende partij uit een ander EU-land is nodig om een volwaardige fractie te mogen vormen.

Bij de Nederlandse partijen doen zich ten opzichte van vijf jaar geleden weinig grote verschuivingen voor. De PVV blijft op 5 zetels staan en streeft daarmee het CDA voorbij, dat van 5 naar 4 zakt. Naast de PvdA stijgt ook de VVD een zetel en komt eveneens uit op 4. De SP zou een zetel winst boeken en evenals D66 uitkomen op 3 zetels. De combinatie ChristenUnie/SGP behoudt haar twee zetels en GroenLinks zou van 3 naar 1 gaan. Overige partijen zouden geen zetels halen.

Bron: PollWatch2014.eu