Actuele thema's

De Europese Unie houdt zich bezig met allerlei onderwerpen. Veel van die onderwerpen hebben impact op de Nederlandse samenleving en ons dagelijks leven. Van auteursrecht tot kunstmatige intelligentie en van onze energievoorziening tot democratische waarborgen; veel besluiten worden op Europees niveau genomen. De Europese Unie houdt zich met meer onderwerpen bezig dan mensen zich vaak realiseren.

Op sommige beleidsterreinen is de EU al actief sinds de oprichting van de Europese Gemeenschappen in 1957. Andere onderwerpen zijn pas later een rol gaan spelen. Wat echter vaststaat, is dat de EU altijd in beweging is. Veel van deze actuele ontwikkelingen leiden tot plannen en maatregelen van de EU. Maar hoe komen deze plannen tot stand? Wat zijn op dit moment actuele thema's in de EU die belangrijk zijn voor Nederland? Op dat soort vragen probeert Europa Nu een antwoord te geven.

Hieronder staan een aantal van deze 'actuele thema's' waarvan Europa Nu de achtergronden beschrijft. Bij deze achtergronden biedt de redactie nieuws, besluitvormingsprocessen en in sommige gevallen columns/analyses aan. De redactie baseert de keuzes voor de actuele thema's die in dit overzicht gevolgd worden op de grote onderwerpen waar de Europese Unie aan werkt via het werkprogramma, en op de Nederlandse prioriteiten daarin.

Onder het overzicht actuele thema's is een nieuwsarchief te raadplegen waarin thema's zijn opgenomen die de redactie van Europa Nu in het verleden gevolgd heeft.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Actuele thema's

naamtypering
Digitale toekomst van de EUEén van de zes beleids­prioriteiten van de Commissie Von der Leyen is 'Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk'. De Europese Unie wil wereldleider worden in de toekomstige digitale samenleving. Nederland steunt deze ambitie.
Europa probeert nepnieuws tegen te gaanToegang tot op feiten gebaseerde en kritisch gecontroleerde informatie is essentieel voor een democratie. Nepnieuws, ofwel opzettelijk misleidende informatie, speelt ook in de Europese Unie een steeds grotere rol. Zo lijkt het erop dat nepnieuws een aantal verkiezingen, binnen en buiten de Europese Unie, heeft beïnvloed. De EU heeft inmiddels een aantal initiatieven genomen die moeten helpen nepnieuws tegen te gaan.
Europese aanpak energiecrisisVanwege de Russische invasie van Oekraïne wil de Europese Unie versneld af van de invoer van Russische fossiele brandstoffen, zonder dat dit in de aankomende winter voor harde economische klappen zorgt. De Europese Commissie heeft hiervoor twee plannen gepresenteerd, 'REPowerEU' en 'Save Gas for a Safe Winter'.
Europese Green DealDe Europese Green Deal is het programma van de Commissie Von der Leyen om klimaatverandering tegen te gaan. Met deze Green Deal moet Europa in 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent terugbrengen ten opzichte van 1990 en in 2050 zou Europa het eerste klimaatneutrale continent moeten worden. Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans is hier verantwoordelijk voor.
Europese maatregelen coronacrisisDe uitbraak en de verspreiding van het coronavirus hebben de lidstaten van de Europese Unie gedwongen maatregelen te nemen. De Europese Unie ondersteunt de lidstaten op een aantal manieren. Allereerst gaat het om het onderling coördineren van de aanpak van het virus. Daarnaast is de Europese vaccinstrategie ontworpen om de ontwikkeling, productie en uitrol van coronavaccins te versnellen.
Europese maatregelen in verband met migratieEen gezamenlijk migratiebeleid is al heel lang een politiek heet hangijzer in de Europese politiek. Omdat de interne grenzen van de Unie open zijn willen veel lidstaten goede onderlinge afstemming hoe om te gaan met illegale migranten die aan de buitengrens van Europa staan.
Hervorming Europese KiesakteBij veel burgers leeft het gevoel dat ze geen invloed kunnen uitoefenen op wat er gebeurt in 'Brussel' en dat er sprake is van een kloof tussen de Europese instellingen en de inwoners. Om dit te verbeteren heeft het Europees Parlement een reeks wijzigingen van de Europese Kiesakte voorgesteld om de Europese verkiezingen te versterken en betrokkenheid van de kiezer te vergroten.
Invoering van de digitale euroDe Europese Centrale Bank werkt aan een ontwerp voor een digitale euro. Deze munt zou voor meer financiële en economische stabiliteit moeten zorgen in de eurozone. Of de munt daadwerkelijk haar intrede zal doen is nog onzeker.

2.

Archief: thema's uit het verleden

Thema's die de redactie van Europa-Nu.nl in het verleden gevolgd heeft, maar nu niet meer, staan in onderstaand nieuwsarchief. Het nieuwsarchief is raadpleegbaar na openklappen van onderstaande tekst en is per hoofdbeleidsterrein van de Europese Unie gesplitst.

 
Gebruik meeraan({uitklaptekst:"tekst hier"})
Beleid recht en veiligheid
naamEuropees beleidsterrein (eerste)
Bescherming van persoonsgegevens in EuropaBeleid informatiemaatschappij;​Samenwerking justitie, vrijheid en veiligheid;​Mensenrechtenbeleid
Oprichting Europees Openbaar MinisterieBeleid fraudebestrijding
Beleid recht en veiligheid
naamEuropees beleidsterrein (eerste)
Grenscontroles in de SchengenzoneAsiel- en migratiebeleid;​Schengen- en visabeleid
Beleid Buitenland
naamEuropees beleidsterrein (eerste)
Associatie-overeenkomst EU-OekraïneBuitenlands beleid (GBVB);​Beleid buurlanden
Beleid landbouw en milieu
naamEuropees beleidsterrein (eerste)
Klimaatconferentie Parijs 2015Milieubeleid
Beleid gezondheid en sociale zaken
naamEuropees beleidsterrein (eerste)
Farmaceutische strategie voor EuropaVolksgezondheidsbeleid
Herziening detacheringsrichtlijnWerkgelegenheids- en sociaal beleid
Richtlijn toereikende minimumlonen in de Europese UnieWerkgelegenheids- en sociaal beleid
Institutioneel
naamEuropees beleidsterrein (eerste)
Brexit: Verenigd Koninkrijk vertrokken uit Europese UnieInstitutioneel beleid: spelregels en spelers van de Europese Unie
De Conferentie over de Toekomst van Europa (2021-2022)Institutioneel beleid: spelregels en spelers van de Europese Unie
Europese strategische agenda 2019-2024Institutioneel beleid: spelregels en spelers van de Europese Unie
Hervormingen verkiezingen Europees ParlementInstitutioneel beleid: spelregels en spelers van de Europese Unie
Totstandkoming Verdrag van LissabonInstitutioneel beleid: spelregels en spelers van de Europese Unie
Verdeling Europese topfuncties in 2019Institutioneel beleid: spelregels en spelers van de Europese Unie
Verdrag van Lissabon versterkt positie Europees ParlementInstitutioneel beleid: spelregels en spelers van de Europese Unie
Verdrag van Lissabon: het tweede Ierse referendum
Verdrag van Lissabon: overeenkomsten en verschillen met Europese grondwet
Verdrag van Lissabon: overzicht van de belangrijkste veranderingen
Beleid economie en geld
naamEuropees beleidsterrein (eerste)
Begrotingstekort en staatsschuld FrankrijkCoördinatie nationale economieën
Begrotingstekort en staatsschuld IerlandCoördinatie nationale economieën
Begrotingstekort en staatsschuld ItaliëCoördinatie nationale economieën
Begrotingstekort SpanjeCoördinatie nationale economieën
De Griekse crisisCoördinatie nationale economieën
Goedkoper mobiel bellen en internetten in de EUConsumentenrechtenbeleid
Nieuwe EU-regels voor auteursrechtenBeleid informatiemaatschappij
Plannen voor Europese belastingheffingFiscaal beleid
Tolheffing in DuitslandBeleid vervoer ;​Concurrentiebeleid