Hechte team-De Jong laveerde soepel door de roerige jaren zestig

dinsdag 3 december 2013, 8:23

DEN HAAG (PDC) - Het kabinet-De Jong wist als team onder de samenbindende premier Piet de Jong goed het hoofd te bieden aan oplopende spanningen in de Nederlandse samenleving. Dat is de conclusie van het gisteren verschenen negende deel in de reeks naoorlogse parlementaire geschiedenis van het CPG. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan premier Rutte.

Zowel nationaal, waar jongeren, studenten en vrouwen en arbeiders zich roerden, als internationaal met kwesties als Biafra en Vietnam, was er veel gaande. Het kabinet-De Jong wist door gematigde hervormingen, zoals de Wet universitaire bestuurshervorming, de gemoederen te temperen. Voor de onder meer door nieuwkomer D66 gevraagde staatkundige vernieuwing bleek uiteindelijk onvoldoende draagvlak.

In het kader van de boekpresentatie - in aanwezigheid van onder meer oud-premier De Jong en oud-minister Witteveen - werd een symposium over 'de jaren zestig op het Binnenhof' gehouden. Het beeld over het kabinet-De Jong, dat lang als een kleurloos rechts kabinet werd beschouwd, is inmiddels bijgesteld. Dat komt deels ook omdat andere kabinetten (Cals en Den Uyl) minder wisten te bereiken.

Het boek 'Polarisatie en hoogconjunctuur. Het kabinet-De Jong 1967-1971)' onder redactie van Carla van Baalen en Johan van Merriënboer, is verschenen bij uitgeverij Boom.