Even voorstellen: Tom Berendsen

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op maandag 18 november 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: CDA

Nummer 8 op de CDA-kandidatenlijst voor Europa

Naam Tom Berendsen

Geboortedatum 11/04/1983

Geboorteplaats Breda

Beroep Beleidsmedewerker CDA-delegatie in het Europees Parlement

Opleiding MA Bestuurskunde Universiteit van Tilburg

Woonplaats Brussel

Waar komt uw interesse in Europa vandaan? Wat is uw motivatie om zich te kandideren voor het Europees parlement?

"Tijdens het laatste jaar van mijn studie Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg volgde ik Europese vakken via het Erasmusprogramma in het exotische Leuven. Daarna liep ik nog een half jaar stage bij de Brusselse lobbyist van BrabantStad. Ik verhuisde voor een half jaar naar Brussel, en werk er vijf jaar later nog steeds met veel plezier. Niet omdat ik zo aan Brussel gehecht ben, maar omdat de beslissingen die er genomen worden zo belangrijk zijn voor thuis.

Er komen enorme uitdagingen op ons land af: behoud van welvaart, het garanderen van onze veiligheid en voldoende, veilige en verantwoorde productie van voedsel en energie. Samen staan we sterker, dus voor ons is de samenwerking in de Europese Unie van levensbelang, ook voor volgende generaties. Om die gezamenlijke kracht te behouden en te verbeteren zal een nieuwe generatie politici moeten opstaan en ik wil graag mijn rol daarin spelen."

Welk onderwerp staat na uw verkiezing vanaf dag 1 op de agenda?

"Het verdedigen van de agrarische handelsbelangen van Nederland wereldwijd en het garanderen van een eerlijk speelveld voor onze ondernemers in Europa. Beide van levensbelang, want de Agrofoodsector werkt ons land uit de crisis. Daarnaast zijn wij de partij die op de centen let, ook in Europa. Het CDA zal het voortouw moeten nemen voor een sobere Europese begroting, die effectief en transparant is."

Wat is het grootste succes van Europa? En wat de grootste mislukking?

"Vrede en welvaart zijn zonder twijfel de grootste successen van Europa. De grootste mislukking van Europa is dat het in dat enorme succes de gewone man en vrouw is vergeten. De vrachtwagenchauffeur die door een schijnconstructie zijn baan is kwijt geraakt aan een Litouwer, heeft helemaal geen boodschap aan de grote winsten die multinationals op de interne markt verdienen. Daarmee is het draagvlak voor Europa flink beschadigd. De aandacht van Europa moet van de grote glazen kantoren terug naar de mensen. Als we die balans terugkrijgen, als we de mens weer centraal zetten, kan Europa met vertrouwen de toekomst in."

Wat kan Nederland van Europa leren, en wat kan Europa van Nederland leren?

"In Europa laat men zich, wellicht vanwege de kleinere media-aandacht, wat minder leiden door de waan van de dag, en heeft men wat meer aandacht voor de lange termijn. Europa kan nog veel leren van de Nederlandse handelsgeest en van onze degelijkheid."

Wat is de meerwaarde van het CDA binnen het Europees Parlement?

"Wij zijn kundige, harde werkers, met sterke wortels in de samenleving. We weten, mede door onze lokale en regionale krachten, wat er leeft onder de mensen. Door een sterke CDA-delegatie kunnen we de EVP, onze grote christendemocratische fractie, op koers houden, en daarmee het Europees Parlement."

Wat is uw favoriete Europese vakantiebestemming?

"Ik heb veel van Europa mogen zien, van de Franse campings in mijn jeugd en de prachtige grote Europese hoofsteden tot de imposante Sloveens bergen afgelopen zomer. Maar de eerste vrije dagen ga ik altijd even langs thuis. Daarom is Breda voor mij het mooiste plekje in Europa."