MEP Wenen 2014 staat in het teken van Mozart, Weense wals, Wiener Schnitzel en zware commissievergaderingen

Nationalrat Oostenrijk

Half luisterend, half schrijvend, zit ik in de General Assembly (= Algemene Vergadering) van het Model European Parliament Vienna. Na een lange, vermoeiende, maar vooral geweldige week, kijk ik terug op de gebeurtenissen. De internationale MEP-conferentie is voor veel van ons een eindstation, het einde van onze MEP-carrière. Na meerdere conferenties (twee internationale conferenties, een nationale conferentie en verschillende provinciale conferenties), commissievergaderingen en algemene vergaderingen, hebben de Nederlandse gedelegeerden nu het eindstation bereikt; ze vergaderen samen met 160 gedelegeerden uit landen vanuit heel Europa over actuele vraagstukken.  

Inhoudsopgave van deze pagina:


2.

Zaterdag 29 maart – 'Even naar Wenen'

Het is zo ver; de Nederlandse delegatie vertrekt naar Wenen voor de 40e internationale conferentie van het Model European Parliament. De delegatie bestaat uit vijf heren en een vrouwelijke commissievoorzitter en de sfeer zit er goed in. Na een twee uur durende vlucht, komen we aan op de indrukwekkende Theresianische Akademie een prachtig gebouw met een nog mooiere, Habsburgse geschiedenis. Nadat drie keizers van het Heilige Roomse Rijk er hun leven hadden doorgebracht, werd het gebouw in 1747 een school, door de inspanningen van Maria Theresia van Oostenrijk.

Terug naar 2014. Na een korte kennismaking is het alweer tijd voor het volgende onderdeel op het programma: kennismaking en diner met de gastgezinnen in Wenen of Klosterneuburg.

3.

Zondag 30 maart – 'Forward, left, right. And back, left, right'

Wenen is de stad waar de Weense wals haar naam aan heeft te danken. We kunnen de stad dus niet betreden, zonder eerst deze dans te leren. Dit zorgt voor de nodige hilariteit, geplette tenen en kapotte schoenen, maar uiteindelijk is iedereen in staat iets te laten zien wat lijkt op een Weense wals.

Na de teambuilding gaan de commissievergaderingen direct van start. De delegatie splitst zich op en verspreidt zich over verschillende commissies, om daar de mening en stem van Nederland te laten horen over onder andere vergrijzing, integratie en de gelijkheid tussen man en vrouw in de Europese Unie. Ik ben voorzitter van de commissie Civil Liberties, Justice and Home Affairs (I). Deze commissie behandeld het vraagstuk over mensensmokkel; een zwaar onderwerp. Ik ben erg benieuwd naar de verschillende meningen en we gaan dan ook direct aan de slag.

De vergadering van vandaag is afgelopen, maar het programma gaat door. In de avond maken we nogmaals kennis met Oostenrijk tijdens een culturele avond vol muziek, dans en Lederhosen.

4.

Maandag 31 maart – 'Presidency, excellencies, distinguished guests'

In de prachtige raadszaal houdt Gianni zijn speech over Nederland, nadat veel, heel veel sprekers hem voor zijn gegaan. Waar andere delegaties vooral de vooroordelen over hun thuislanden ontkrachten, vertelt Gianni wat Nederland juist wél goed kan. Nog een aantal speeches volgen en 2,5 uur later is het Model European Parliament Vienna 2014 officieel geopend.

's Middags is het tijd voor een Wiener Schnitzel (teller: 2 schnitzels), waarna de commissievergaderingen worden hervat. In de avond bezoeken we, samen met de Belgische en Luxemburgse delegaties, de ambtswoning van de Nederlandse ambassadeur. De residentie is een prachtig gebouw, namelijk het voormalige huis van componist Richard Strauss. Als we de tulpen in de tuin zien staan, weten we dat we eindelijk weer Nederlands kunnen praten!

5.

Dinsdag 1 april – 'April fools'

De bus naar Klosterneuburg, de plaats waar vandaag de vergaderingen zullen plaatsvinden. Iedereen is gehaast, maar het is en blijft MEP Vienna. De commissies gaan direct aan de slag, want de resoluties moeten vandaag af. Er wordt hard gewerkt en om half 2 is het tijd voor de 'lunch' (teller: 3 schnitzels). Gelukkig is het niet nodig om af te kicken: in de avond eten we met de Nederlandse delegatie bij restaurant Figlmüller. Met opnieuw schnitzel, dit keer zo groot als pizza's!

6.

Woensdag 2 april – 'Koffiehuis Demel of toch liever de Mac?'

Woensdagochtend spreken we voor de delegatievergaderingen af in koffiehuis Demel. Nog nooit smaakte koffie zo goed en de taart maakt de dag een stuk beter. Halverwege de vergadering verhuizen we naar de McDonald's; de heren hebben zin in een Big Mac. Het is stralend weer en na de delegatievergaderingen maken we een wandeling door Wenen.

Terwijl de commissieleden druk aan het lobbyen zijn, vertrek ik samen met mijn gastgezin naar huis voor een powernap. MEP'en is vermoeiender dan op het eerste gezicht lijkt... 's Avonds zitten we weer fris en fruitig vooraan bij de Panel Discussion ter gelegenheid van de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog, 100 jaar geleden.

7.

Donderdag 3 april – 'The Kings and Queens of the North express their approval of this resolution!'

De laatste twee dagen besteden we aan de General Assembly. Alle delegaties komen samen in het Oostenrijkse parlement om de geschreven resoluties te bespreken en te bediscussiëren. De Nederlandse delegatie doet het fenomenaal; de jongens houden speech na speech en talloze, onsterfelijke quotes vliegen door de lucht:

'This glass is empty. This resolution is even more empty.'

'My mother always told me, it are the little things that matter.'

En, voor ik het vergeet te melden; er was lunch. Schnitzel.

8.

Vrijdag 4 april – 'Weense Wals'

Zondag leerden we de Weense Wals dansen en vanavond was het zo ver; we moeten onze skills in praktijk brengen. Op Palais Schönburg vindt het afsluitende bal plaats. Smokings, lange jurken, champagne en Mozart; een geweldige avond, maar toch een bittere nasmaak. Als de avond is afgelopen, is het tijd om afscheid te nemen van MEP Vienna.

9.

Zaterdag 5 april – 'Dit is toch helemaal goud!'

Zaterdagochtend, 10 uur. Samen met mijn gastgezin zit ik in hartje Wenen voor het laatste ontbijt in de stad. Nog een laatste rondwandeling en dan vertrekken we naar het vliegveld. En dan, na een vlucht van twee uur en een goede group hug, is het tijd om afscheid te nemen...

10.

Maandag 7 april – 'Surviving the MEP-dip'

Een paar dagen en heel veel slaap verder, kijk ik terug op één van de geweldigste weken uit mijn leven. Samen met de supergezellige groep jongens en mevrouw Farahani heb ik een heleboel interessante mensen mogen ontmoeten, mooie gesprekken mogen voeren, mooie gebouwen gezien en bovenal heel veel geleerd. Ik wil het Montesquieu Instituut en alle andere organisatoren van deze conferentie bedanken voor deze ongelooflijke ervaring die ik nooit meer zal vergeten!

Het Model European Parliament Nederland heeft voor het verslag van de internationale MEP-conferentie Vienna 2014 dankbaar gebruik gemaakt van de bijdrage van Anne Zandberg, MEP-commissievoorzitter namens Nederland.

11.

Organisatie en betrokken partijen

Internationale conferenties worden altijd deels vanuit het gastland georganiseerd en deels vanuit Nederland. De leiding van het secretariaat-generaal in Nederland was tot deze conferentie in handen van Mr. B.J. van Sminia-Meijerink. Het secretariaat-generaal houdt zich vooral bezig met de inhoud van het programma, instructies aan deelnemers en de organisatie van de sprekers. De lokale organisatie zorgt voor praktische zaken zoals het hotel, de slaapplaatsen en vervoer voor de deelnemers.