Griekenland kondigt sober EU-voorzitterschap aan

woensdag 2 oktober 2013, 14:00

DEN HAAG (PDC) - Griekenland zal minder dan 50 miljoen euro besteden aan het komende voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Dat heeft een hooggeplaatste Griekse ambtenaar bekendgemaakt. Het land zal onder andere minder personeel inzetten om zo minder te kunnen besteden dan doorgaans het geval is. Tijdens recente voorzitterschappen werd gemiddeld 60 tot 80 miljoen euro uitgegeven en bedroeg de gemiddelde personele inzet zo'n 250 ambtenaren.

Griekenland staat met het voorzitterschap, dat 1 januari 2014 zal starten, voor een belangrijke taak, omdat de laatste maanden van het huidige Europees Parlement dan zijn ingegaan. Met de Europese verkiezingen in mei 2014 heeft Griekenland twee maanden korter dan gebruikelijk de tijd om belangrijke dossiers tot een goed einde te brengen. "Er moeten keuzes gemaakt worden die in lijn liggen met ons lagere budget", aldus de ambtenaar. De afronding van de Economische en Monetaire Unie (EMU) staat bovenaan de agenda omdat het van groot belang is dat Europese burgers weer vertrouwen in de economie krijgen. Ook wil het land meer aandacht besteden aan de groeiende euroscepsis in Europa.

Ingewijden achten de kans groot dat Griekenland in 2014 opnieuw financiële steun van de overige eurolanden nodig zal hebben, maar dit zal volgens de ambtenaar geen invloed hebben op het voorzitterschap.

Bron: www.euractiv.com