Eurocommissaris Vassiliou verwelkomt eerste pan-Europese universitaire online cursussen (MOOCs)

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op dinsdag 23 april 2013.

European Commission

 
Vassiliou verwelkomt eerste pan-Europese MOOCs (massive open online courses)
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Persbericht

Brussel/Heerlen (Nederland), 23 april 2013

Vassiliou verwelkomt eerste pan-Europese MOOCs (massive open online courses)

Partners afkomstig uit elf verschillende landen hebben hun krachten gebundeld om, in samenwerking met de Europese Commissie, het eerste pan-Europese MOOC-initiatief te introduceren. MOOCs zijn universitaire online cursussen die mensen in staat stellen om kwalitatief hoog onderwijs te volgen zonder dat ze daarvoor hun huis hoeven te verlaten. Er zullen ongeveer veertig gratis cursussen worden aangeboden over de meest uiteenlopende onderwerpen die in twaalf verschillende talen beschikbaar zullen zijn. Het initiatief is afkomstig van de European Association of Distance Teaching Universities (EADTU) en wordt voornamelijk uitgevoerd door open universiteiten. De partners zijn afkomstig uit de volgende landen: Frankrijk, Italië, Litouwen, Nederland, Portugal, Slowakije, Spanje, Engeland, Rusland, Turkije en Israël. Gedetailleerde informatie over het initiatief en de aangeboden cursussen is te vinden op de volgende website: www.openuped.eu .

Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken is verheugd over het nieuwe initiatief: “Dit is een interessante ontwikkeling en ik hoop dat het onderwijs toegankelijk zal maken voor tienduizenden studenten en dat het scholen en universiteiten zal stimuleren om meer innovatieve en flexibele leermethoden te gebruiken. De MOOCs-beweging blijkt vooral in de Verenigde Staten, bewezen populair te zijn, maar deze introductie op Europees niveau zal het programma naar een nieuw plan tillen. Het getuigt van Europese waarden zoals gelijkheid, kwaliteit en diversiteit en de betrokken partijen vormen een garantie voor kwalitatief hoogstaand onderwijs. We zien dit initiatief als een belangrijk onderdeel van de strategie voor het ‘openen’ van het onderwijs, die deze zomer door de Commissie zal worden gelanceerd.”

Het initiatief wordt geleid door Fred Mulder, voorzitter van de EADTU-taakgroep open onderwijs en Unesco-leerstoelhouder in Open Educational Resources (Open Leermaterialen). “We hebben veel te bieden in Europa als we kijken naar de mogelijkheden die gecreëerd worden door de revolutie van de MOOCs, met name vanuit het bredere perspectief van het ‘openen’ van onderwijs. Ons doel is te voorzien in de behoefte aan een meer toegankelijk hoger onderwijssysteem, waarbij de lerende centraal staat. De Europese MOOCs zullen kwaliteit en zelfstudiemateriaal bieden en een brug slaan tussen informeel leren en formeel onderwijs. Voor sommige cursussen kun je officiële studiepunten behalen die kunnen meetellen bij het behalen van een graad. En we koesteren zowel culturele als talige diversiteit ," voegt Mulder toe, die van 2000 tot 2010 rector magnificus was van de Open Universiteit.

President van de EADTU, Will Swan, zegt het volgende: “Gedurende tientallen jaren hebben de open universiteiten van Europa en hun partners de hoogst mogelijke kwaliteit in onderwijs en leren geboden aan iedereen die daarnaar op zoek was. Het initiatief voor het starten van MOOCs op Europees niveau geeft blijk van onze gezamenlijke passie voor verdere innovatie. We willen graag het cursusaanbod uitbreiden met meer cursussen van de startende partners, en we zullen nieuwe partners van over de hele wereld die onze visie en praktijk van flexibel, responsief hoger onderwijs delen van harte verwelkomen.

Achtergrond

Commissaris Vassiliou zal , samen met initiator Mulder en EADTU-president Swann, het Europese initiatief voor MOOCs lanceren in een online live internationale persmeeting op donderdag 25 april (11:00-12:00), verzorgd door de Open Universiteit. Ze zullen vergezeld worden door Xavier Prats Monné, adjunct-directeur-generaal van het Directoraat Onderwijs en Cultuur van de Commissie. De meeting kan door iedereen online worden gevolgd op: www.ou.nl/moocs . Vertegenwoordigers van de pers die wensen deel te nemen aan de chat moeten zich van te voren registreren op deze website.

Wat voor cursussen worden er aangeboden?

De cursussen variëren van wiskunde tot economie, van e-vaardigheden tot e-commercie, van klimaatverandering tot cultureel erfgoed, van maatschappelijk verantwoord ondernemen tot het moderne Midden-Oosten en van taalverwerving tot het schrijven van fictie. Elke partner biedt cursussen aan via zijn eigen leerplatform en tenminste in zijn eigen taal. Momenteel kan er worden gekozen uit de elf talen van de partners (zie onderstaande lijst), plus Arabisch.

Cursussen kunnen worden gevolgd in een daarvoor ingepland tijdsvak of op elk moment en in eigen tempo. Over het algemeen variëren de cursussen van 20 tot 200 studie-uren. Alle cursussen kunnen leiden tot een zekere erkenning: een bewijs van deelname, een zogenoemde ‘badge’, of een officieel cursuscertificaat dat kan worden ingebracht voor het verkrijgen van een graad. In het laatste geval moeten cursisten betalen voor het certificaat, waarbij de kosten variëren van € 25 tot € 400, afhankelijk van de omvang van de cursus (gekeken naar het aantal studie-uren) en de instelling.

Start ende partners en contacten

TUR Anadolu University (Universiteit van Anatolië)

Cengiz Hakan Aydin / +90 222 3201304 of +90 532 2372821 (mobiel)

LTU Kaunas University of Technology (Technische Universiteit Kaunas)

Gytis Cibulskis / +37 037300611 of +37 068238080 (mobiel)

FR Ministère de l’Enseignement Supérieur et de la Recherche

(Ministerie van Hoger Onderwijs en Onderzoek)

Anne Boyer

RUS Moscow State University of Economics, Statistics and Informatics (Staatsuniversiteit van Moskou voor Economie, Statistiek en Informatica)

Maria Tatarinova / skype - mary1621

NL Open Universiteit

Marga Winnubst / +31 455762646

ISR Open University of Israel (Open Universteit Israël)

Naama Eliyahu / +972 527448889

SPA Universidad Nacional de Educación a Distancia (Nationale Open Universiteit)

Dr. Timothy Read / +34 619292575

POR Universidade Aberta (Open Universiteit)

Dr. Antonio Teixeira / +351 963 055965

ITA Università Telematica Internazionale UNINETTUNO

(Internationale Universiteit voor onderwijs per internet)

Nicola Paravati / +39 3393366208

GBR The Open University (Open Universiteit)

Open University Media Relations / +44 1908654316

SVK Slovak University of Techology in Bratislava (FEI)

(Slowaakse Technische Universiteit in Bratislava)

Prof. Peter Ballo / +421 260291516 of +421 904879370

EU EADTU

Darco Jansen / +31 614829106

Het informele partnerschap stelt instellingen in staat samen te werken om toegang te geven tot MOOCs in Europa en daarbuiten.

EADTU partners die van plan zijn om deel te nemen aan het initiatief zijn: Open University of Cyprus (Open Universiteit van Cyprus), DAOU/Aarhus University (Universiteit van Aarhus) (DEN), Tallinn University (Universiteit van Tallin) (EST), Universitat Oberta de Catalunya (Open Universiteit van Catalonië) (SPA), FIED Fédération Interuniversitaire de l’Enseignement à Distance (Interuniversitaire Federatie Open Onderwijs) (FRA), Hellenic Open University (Open Universiteit Hellenica) (GRI), AGH-University of Science and Technology Centre of eLearning (AGH-Universiteit voor Wetenschap en Technologisch Centrum voor e-learning (POL), Maria Curie Sklodowska University (Universiteit Maria Curie Sklodowska) (POL) en University of Ljubljana (Universiteit van Ljubljana) (SLO).

Andere potentiële partners die interesse hebben om deel te nemen aan het initiatief dienen contact op te nemen met EADTU.

Wat wordt er bedoeld met het ‘openen’ van het onderwijs?

Commissaris Vassiliou zal deze zomer samen met vice-voorzitter Neelie Kroes, die verantwoordelijk is voor de digitale agenda, het nieuwe initiatief van de Commissie lanceren voor het ‘openen’ van het onderwijs. Het doel van het initiatief is om het gebruik van ICT en open leermaterialen op alle onderwijsniveau’s te bevorderen en daarmee de huidige en toekomstige generaties leerlingen en studenten te voorzien van de vaardigheden die ze nodig hebben.

European Association of Distance Teaching Universities

EADTU is een institutioneel netwerk van de tien Europese open en afstands/online universiteiten, 14 nationale associaties van conventionele universiteiten die afstands/online onderwijs aanbieden voor niet-campusstudenten en twee duale - campus en online - universiteiten. De activiteiten van de EADTU worden gesteund door de Jean Monnet actie, die deel uitmaakt van het programma van de EU, genaamd "Een leven lang leren".

Meer informatie

Europese Commissie: Educatie en training

EADTU: www.eadtu.eu

Website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter @VassiliouEU

 

Contact:

Dennis Abbott (+32 22959258); Dina Avraam (+32 22959667)

EADTU: Darco Jansen (+31 614829106)