Spannende debatten voor deelnemers van de nationale MEP-conferentie 2013

Foto's dag 3: Algemene Vergadering plenaire zaal Tweede Kamer

Na een week vol met hoge hakken, strakke pakken, uiterst intellectuele vergaderingen, ook veel informele gezelligheid, een Eerste en een Tweede Kamer der Staten-Generaal en een niet te vergeten Thaise karaokebar, ben ik weer veilig thuis. Afgelopen week reisde ik af naar de 25ste editie het MEP.

MEP staat voor het Model European Parliament, waarbij leerlingen uit de bovenbouw van havo/vwo een week lang het Europees Parlement naspelen. Elke provincie stuurt een delegatie, een groep van ongeveer 10 scholieren, die de afgevaardigden van een land spelen. Zo kwamen er uit Groningen 10 leerlingen van verschillende scholen die samen de delegatie Zweden vormden. Ik was de enige van de Lindenborg in Leek, die me deze geweldige kans bood.

Allereerst worden de delegatieleden verdeeld in commissies. Elke commissie, bestaande uit leerlingen van verschillende provincies, krijgt een vraagstuk. Over dit vraagstuk schrijf je een resolutie, waarin je duidelijk de problemen (Introductory Clauses: IC's) en de mogelijke oplossingen (Operative Clauses: OC's) opschrijft.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Teambuilding in de provincie

Zondag. Na een treinreis van dik 2,5 uur was ik er, Den Bosch, de stad waar ik de komende twee dagen commissievergaderingen zou hebben. We begonnen met een stadswandeling, om Den Bosch te leren kennen. De terrassen zaten bomvol en je kon de Brabantse gezelligheid bijna ruiken. Tijdens de wandeling leerde ik mijn commissieleden kennen, stuk voor stuk leuke lieve mensen, met allemaal een verschillend accent. De week begon goed en iedereen had er zin in. Na het avondeten werden we opgehaald door ons gastgezin, waar ik samen met twee anderen drie nachten zou slapen. Wat een lieve en gastvrije familie, met echte Brabantse gezelligheid.

2.

Commissievergaderingen

Maandag begon het echte werk. 's Ochtends vroeg was de gehele commissie aanwezig op het provinciehuis in Den Bosch om te beginnen met de vergaderingen. Ons vraagstuk ging over de verbetering van de gezondheidszorg in de EU. Tijdens het bespreken van de oplossingen kwam de discussie pas echt opgang en werd er op sommige momenten op het scherpst van de snede gedebatteerd. Iedereen wil tot een plan komen dat hij daarna aan zijn 'achterban' kan verkopen. Op zo'n moment merk je pas het verschil tussen het rechts-conservatieve Verenigd Koninkrijk en de landen die kampen met de grootste problemen, zoals Griekenland. We hebben hard gewerkt aan de resolutie; na liters koffie, heftige discussies maar ook de nodige ergernissen, was hij af. Gelukkig hebben we 's avonds ook kunnen genieten van de gezellige terrassen, hebben we heel wat afgelachen en heerlijke Bossche bollen geproefd. Maandag en dinsdag vlogen voorbij en woensdagochtend nam ik alweer afscheid van mijn gastgezin. Natuurlijk liet ik een lekkere Groningse koek achter.

3.

Officiële opening nationale MEP-conferentie

Na een busreis die absoluut geen 2,5 uur leek, kwamen we aan in Den Haag. Na een razendsnelle omkleedsessie in het hostel liep iedereen keurig in het nette pak richting het Binnenhof. Om 2 uur werden we verwacht in de Eerste Kamer der Staten-Generaal, voor de officiële opening van het tweede deel van de nationale MEP-conferentie. Na het welkomstwoord van de voorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Broekers-Knol, volgden nog speeches van de heer Semaška (Ambassadeur van Litouwen) en de heer Klom (Hoofd Europese Commissie Vertegenwoordiging in Nederland). Daarna was het de beurt aan de hoofden van iedere delegatie om een landenspeech te geven. Iedere delegatie had een speech gemaakt over de mooie en bijzondere dingen van zijn land. Zo vertelde onze delegatieleider over Zweden, waar de inwoners te vergelijken zijn met een Ikeakast: zodra je weet hoe ze in elkaar zitten, kun je niet meer zonder ze.

4.

Algemene Vergadering

Donderdagochtend liepen we in alle vroegte van het hostel naar de Oude Zaal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de eerste dag van de Algemene Vergadering. Deze werd geopend door de heer Van Raak (ondervoorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal). Vandaag zouden we de eerste vijf resoluties bespreken en er vervolgens over stemmen. De tijd vloog terwijl je de heftige discussies volgde, en de relatief sterke resoluties afgebrand zag worden op hun ene zwakke plek (zoals ook de mijne). Maar toen we Emile Roemer tegenkwamen in de pauze was onze dag compleet. Na de avond doorgebracht te hebben in een ontzettend gezellig café, was het al weer heel snel vrijdagmorgen.

Die dag werden de andere vijf resoluties behandeld. Dit keer in de echte Tweede Kamer (de plenaire zaal). Zo zittend op de stoel van Wilders voel je je een echte parlementariër. De laatste dag debatteren ging snel, veel te snel. Het MEP-gevoel is niet te beschrijven, de spanning wanneer je een goed punt hebt, de triomf als je de commissie stil krijgt, de teleurstelling als je resolutie het niet haalt. In een week heb ik nieuwe mensen leren kennen, ontzettend veel geleerd over actuele zaken in de EU en gewoon een geweldige tijd gehad.

5.

Uitroepen van delegatieleden MEP-internationaal

Gelukkig heb ik mijn week afgesloten met geweldig nieuws. Mijn MEP-avontuur is namelijk nog niet afgelopen. Ik ben uitgekozen om tijdens de internationale MEP-conferentie in Litouwen dit najaar, Nederland te vertegenwoordigen. Internationaal gaan was een droom die uitgekomen is. Naast blij ben ik ook ontzettend opgelucht dat ik het MEP nog geen gedag hoef te zeggen, want dat kan en wil ik nog niet! 

Het Model European Parliament Nederland heeft voor het verslag van de nationale conferentie 2013 dankbaar gebruik gemaakt van het verslag van Daphne Klerk uit de Delegatie Zweden/Groningen en Job Heusschen uit de Delegatie Verenigd Koninkrijk/Limburg, beiden geselecteerd voor de internationale MEP-conferentie in Vilnius, Litouwen.

6.

Organisatie en betrokken partijen

De nationale conferentie van het Model European Parliament wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut (MI). Bij de organisatie en de financiering van de conferentie zijn er verschillende partijen betrokken geweest. Het MI wil graag onderstaande partijen bedanken:

Gastvrijheid en huisvesting tijdens de commissievergaderingen, de opening en de Algemene Vergadering

  • Eerste Kamer der Staten-Generaal
  • Tweede Kamer der Staten-Generaal
  • Provinciale Staten van Utrecht
  • Provinciale Staten van Zeeland
  • Provinciale Staten van Noord-Brabant
  • Provinciale Staten van Limburg
  • Gemeente Rotterdam
  • Gemeente Maastricht

Financiële bijdragen

  • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Europees Parlement Informatiebureau in Nederland

Overig

  • Ministerie van Defensie
  • Provinciale coördinatoren van het Model European Parliament
  • Gastouders in Utrecht, Regio Rotterdam, Middelburg en 's Hertogenbosch

8.

Video-opnames

De landenspeeches in de Eerste Kamer en de Algemene Vergadering in de Tweede Kamer der Staten-Generaal zijn allemaal op video opgenomen. Om een idee te krijgen van de conferentie zijn de video's via deze website te bekijken.

Bekijk de video's