Weinig bereidheid om kiesregels Eerste Kamer aan te passen

woensdag 30 januari 2013, 13:37

DEN HAAG (PDC) - Minister Ronald Plasterk voelt er niet voor om opnieuw de regels voor de verkiezing van de Eerste Kamer aan te passen. Hij zei dat in een gisteren in de Senaat gehouden debat, naar aanleiding van de verkiezingen van 2011.

Na de verkiezingen van 2011 kwam er kritiek van onder meer de Kiesraad op de eerder doorgevoerde wijziging van de Kieswet waardoor het aangaan van lijstencombinaties werd geschrapt. Reden daarvoor was dat die mogelijkheid in de praktijk door partijen vooral 'strategisch' werd gebruikt en niet vanwege inhoudelijke verwantschap. In 2011 bleek echter dat partijen nu vooral onderhandse afspraken maken over wederzijdse steun. In een motie wordt aangedrongen op herstel van de oude situatie.

Het debat liet de gebruikelijke verdeeldheid zien over de positie van de Eerste Kamer. Sommige fracties (zoals 50PLUS) pleitten voor rechtstreekse verkiezing, andere fracties zijn voor afschaffing en D66 deed de suggestie om ook gemeenteraadsleden te laten mee stemmen bij de Senaatsverkiezingen. Ook over wel of niet terugkeren naar kiesregels van vóór 2011 bestaat veel verdeeldheid.

bron: stenogram Eerste Kamer, 29 januari 2013