Aankomend vorstin Máxima verdiept zich in antipiraterij

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def), gepubliceerd op dinsdag 29 januari 2013.

Prinses Máxima heeft vandaag bekeken hoe militairen Hr. Ms. Johan de Witt gereed maken voor uitzending in de wateren rond Somalië. Het amfibisch transportschip gaat daar medio dit jaar heen voor deelname aan de antipiraterijmissie van de Europese Unie.

Vergezeld door Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom maakt prinses Máxima een tocht door de marinehaven.

In een gesprek met het personeel kwam de inzet van de zeemacht bij het opleiden en trainen van lokaal kustwachtpersoneel aan de orde. Hiermee wordt voor de kust van Afrika samengewerkt.

Tocht met mariniers

Het bezoek van prinses Máxima aan Den Helder beperkte zich niet tot Hr. Ms. Johan de Witt. Vergezeld door Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom deed ze ook enkele operationele eenheden aan, kreeg een rondleiding aan boord van het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen en sprak met militairen over werken en wonen bij de marine en de gevolgen voor het privéleven. Een korte tocht met een landingsvaartuig van het Korps Mariniers door de marinehaven behoorde eveneens tot het programma.

De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht en bestaat dit jaar 525 jaar. Er werken ongeveer 10.500 mensen.