Rapport Europarlementariër Schaake (D66) over digitale vrijheden als onderdeel buitenlands beleid krijgt steun

donderdag 8 november 2012, 16:21

DEN HAAG (PDC) - De commissie voor buitenlandse zaken van het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie de bescherming van digitale vrijheden tot onderdeel maakt haar buitenlands beleid. Het gaat met name om de vrije toegang tot internet en om het veilig gebruik van internet te waarborgen. De Nederlandse europarlementariër Marietje Schaake (D66) pleitte daarvoor in een rapport.

Zo moet er een exportverbod komen op technologieën die het overheden mogelijk maakt om hun burgers op internet in de gaten te houden. De voorwaarden voor het opslaan van data als bewijsmateriaal moet gebonden zijn aan strenge voorwaarden. Schaake vindt vooral dat internet zo open mogelijk moet blijven. Ook economische vrijheden, zoals de bescherming van auteursrechten, zijn van belang volgens het rapport. Dat moet worden gemoderniseerd.

Schaake zet breed in. Behalve in het buitenlands- en mensenrechtenbeleid zou de Commissie digitale vrijheden ook kunnen bevorderen door voorzieningen op te nemen in handelsverdragen.

Het volledige Europees Parlement stemt in december over het rapport.

Bron: tweakers.net, 6 november 2012