Drs. A.H. (Agnes) Mulder

foto Drs. A.H. (Agnes) Muldervergrootglas

Agnes Mulder (1973) is sinds 20 september 2012 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA . Zij was vestigingsleider Drenthe van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland. Eerder werkte zij bij ABN AMRO en was zij Statenlid in Drenthe. In 2010-2120 was zij fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Assen. Mevrouw Mulder is woordvoerder energie, klimaat en duurzaamheid, alsmede voor het gasdossier. Zij is verder voorzitter van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat.

CDA
in de periode 2012-heden: lid Tweede Kamer

Voornamen (roepnaam)

Agnes Henriëtte (Agnes)

Personalia

geboorteplaats en -datum
Hardenberg, 21 oktober 1973

Partij/stroming

partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl)

Hoofdfuncties/beroepen

  • accountmanager afdeling zaken en adviseur MKB, ABN AMRO-bank in Noord-Nederland, van 1999 tot 2004
  • lid Provinciale Staten van Drenthe, van 20 maart 2003 tot 21 april 2010
  • vestigingsleider, adviseur en teamleider regiostimulering Drenthe, Kamer van Koophandel Noord Nederland te Emmen, van 2004 tot september 2012
  • lid gemeenteraad van Assen, van 11 maart 2010 tot 20 september 2012
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 20 september 2012

Activiteiten

als parlementariër
  • Was in 2012-2017 (tevens) woordvoerster economische zaken, buitenlandse handel en midden- en kleinbedrijf
  • Bracht in 2013 samen met Eddy van Hijum een initiatiefnota uit voor ruimte voor kredietunies. Hierdoor moeten de mogelijkheden voor kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf worden vergroot. (33.704 )
  • Diende in 2014 samen met Eddy van Hijum een initiatiefwetsvoorstel in over kredietunies. De wet moet heldere kaders scheppen waarbinnen kredietunies in Nederland kunnen worden opgericht en werkzaam zijn. Een kredietunie is een coöperatie waarvan de leden op grond van hun beroep of bedrijf zijn toegelaten. De coöperatie zorgt voor het voor eigen rekening verrichten van kredietuitzettingen aan haar leden ten behoeve van hun beroeps- of bedrijfsuitoefening. In 2015 nam Henk Nijboer (PvdA) de medeverdediging over van Van Hijum (CDA). Het wetsvoorstel is in 2015 aangenomen en de wet is verschenen in Staatsblad 2015, nr. 304. (33.949 )
  • Diende in 2015 samen met Pieter Omtzigt een initiatiefnota in over late betalingen ('Leverancierskrediet na 2 maanden niet langer gratis') (34.172 )
  • Diende in 2016 samen met Jacques Monasch (PvdA) een initiatiefwetsvoorstel in over een uiterste betaaltermijn van zestig dagen voor grote ondernemingen. Het samen met Mei Li Vos verdedigde voorstel werd in 2017 aanvaard. (34.559 )

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
Was actief in het CDJA

woonplaats
Assen

e-mailadres
agnes.mulder@tweedekamer.nl

Uitgebreide versie

uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.