Europese golf 'raakt' Slovenië

MEP (online) - 014

Presidium tijdens de Algemene Vergadering

Geen onderwerp is te gek voor de jongeren die in maart 2012 deelnamen aan de internationale MEP-conferentie in Slovenië. Gendergelijkheid, uitbreiding van de EU naar de Balkan, onderwijs en ontwikkelingshulp: jongeren uit de gehele EU en drie kandidaat-lidstaten hielden tijdens de Internationale Conferentie van het Model European Parliament wervende betogen over hun commissieonderwerpen.

Aan de internationale MEP-conferentie 2012 in Slovenië namen ruim 160 scholieren uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs deel, afkomstig uit 21 EU-lidstaten en Kroatië, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Turkije. Van 25 maart tot en met 1 april 2012 werd de conferentie in Slovenië gehouden. De scholieren vergaderden in delegaties en parlementaire commissies in twee Sloveense steden: Ljutomer en Kamnik. De Algemene Vergadering vond plaats in de hoofdstad Ljubljana.

De internationale MEP-conferenties vinden twee keer per jaar plaats; ieder voor- en najaar. Elke keer is een andere EU-lidstaat of kandidaat-lidstaat gastland voor deze conferenties. Dit was al de derde keer dat Slovenië een internationale MEP-conferentie organiseerde. Daarmee spant het land internationaal - samen met Nederland - de kroon.

Door de combinatie van samenwerken en samenwonen met andere Europese culturen, wordt er onder de jongeren een enorm bewustzijn gecreëerd over de werking van de Europese Unie. Het is voor iedere deelnemer een unieke ervaring. Hiermee komen de jongeren erachter hoe complex het soms is om in Europees verband iets voor elkaar te krijgen.

Inhoudsopgave van deze pagina:


2.

De deelnemers

De jongeren die in Slovenië deelnamen aan de internationale conferentie waren gekozen op basis van hun goede prestaties in de MEP-conferenties op nationaal niveau. In Nederland wordt het MEP op school, provinciaal en nationaal niveau georganiseerd. Veertien Nederlandse scholieren namen deel aan deze internationale conferentie.

Om de Nederlandse belangen in het MEP te vertegenwoordigen waren vijf Nederlandse jongeren geselecteerd voor de Nederlandse delegatie. Nog eens vijf andere Nederlandse jongeren vertegenwoordigden Letland, en drie Nederlanders vertegenwoordigden vormden met twee Vlamingen de Belgische delegatie. Eén van de taken van de delegatieleden is om de belangen van de eigen lidstaat te verdedigen in de verschillende parlementaire commissies. Naast deze landenvertegenwoordiging was er ook een Nederlandse commissievoorzitter.

Voor de deelnemers is de internationale MEP-conferentie een hele ervaring. Zij leren onderhandelen over uiteenlopende zaken met jongeren uit andere landen, die (net als bij het echte Europees Parlement), beïnvloedt worden door hun eigen achtergrond en nationaliteit. Zo vertelt een Duitse deelneemster: "Despite the dominance of work during this week, the MEP project is not any school project but rather a lifetime experience and a feeling for itself."

3.

Opening internationale conferentie

De jongeren werden in Slovenië welkom geheten door verschillende hoogwaardigheidsbekleders. Zo had Zofija Mazej Kukovič, een Sloveens lid van het Europees Parlement, tijd gemaakt om de jongeren toe te spreken. Ook Karsten Vagn Nielsen, de ambassadeur van Denemarken en Olga Karba, burgemeester van Ljutomer waren bij de opening aanwezig.

4.

Commissievergaderingen

De conferentie in Slovenië speelde zich in drie verschillende steden af. Het eerste deel vond plaats in de kleinere steden Ljutomer en Kamnik, het tweede deel vond plaats in de hoofdstad Ljubljana. De commissievergaderingen vonden plaats in scholen. Dit onderdeel van het MEP wordt door de jongeren vaak als het meest interessant gezien, omdat tijdens de commissievergaderingen de grootste cultuur- en meningsverschillen naar voren komen. Daarnaast moet er tussendoor flink gelobbyd worden door de verschillende delegaties.

Onder leiding van een commissievoorzitter werd gedurende twee vergaderdagen door iedere commissie een resolutie opgesteld, waarin (deel)oplossingen werden aangedragen voor het vraagstuk dat de commissie was toegewezen.

5.

Algemene Vergadering

Net als bij de nationale conferentie vindt bij internationale conferenties de algemene vergadering op zeer prestigieuze locaties plaats. In Slovenië was deze gepland in het parlement van Slovenië. Helaas gooide de 'echte' politiek roet in het eten. Door een ingelaste vergadering van de NAVO was er geen plek in het parlement voor het MEP en moesten de jongeren uitwijken naar de aula van de Faculty of Social Sciences van de Universiteit van Ljubljana.

6.

Afsluiting

Het afscheid van de MEP'ers onderling is voor veel van de jongeren nog een hele opgave. Binnen een korte tijd raken ze met veel mensen uit heel Europa bevriend. Ze hebben een week lang intensief met elkaar samengewerkt. Bovendien hebben de jongeren kennisgemaakt met de cultuur van het gastland, doordat zij een week lang in een gastgezin verblijven. Veel jongeren maken daarmee goede contacten met hun 'gastbroers en -zussen'. Het afscheid werd dus groots aangepakt met een farewell party waarbij ook de 'broers' en 'zussen' van het gastgezin werden uitgenodigd.

7.

Organisatie en betrokken partijen

Internationale conferenties worden altijd deels vanuit het gastland georganiseerd en deels vanuit Nederland. De Stichting MEP Nederland houdt zich vooral bezig met de inhoud van het programma, instructies aan deelnemers en de organisatie van de sprekers. De lokale, Sloveense organisatie zorgde voor praktische zaken zoals het hotel, de gastgezinnen en vervoer voor de deelnemers.

8.

Sponsors en ondersteuners internationale MEP-conferentie Slovenië 2012

 • Ambassades van deelnemende EU-lidstaten en kandidaat-lidstaten in Ljubljana
 • Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Slovenië
 • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van Nederland
 • Gemeente Ljutomer
 • National Education Institute of the Republic of Slovenia
 • Univerza v Ljubljani Fakulteta za družbene vede
 • Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg
 • Hotel Bioterme Mala Nedelja
 • Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer
 • Solski center Rudolfa Maistra Kamnik
 • Gostilna Gorica, Vipoll d.o.o.
 • Prevozi Novak Radomerje 14 g
 • Gastouders in Ljutomer en Kamnik
 • Directeuren en docenten van de deelnemende landen

9.

Foto-impressie

Foto-impressie van de internationale MEP-conferentie 2012