Jaarverslag Europese Hof: meer zaken in totaal, maar minder tegen Nederland

donderdag 29 maart 2012, 13:59

DEN HAAG (PDC) - Het Europese Hof van Justitie heeft in 2011 een druk jaar gehad. Ten opzichte van 2010 werden er meer zaken aanhangig gemaakt bij alle onderdelen van het Hof, en nationale rechters én lidstaten vroegen het Hof vaker om juridisch advies. Alleen het aantal zaken waar direct werd ingegaan tegen besluiten van Europese instellingen nam af. Tegenover de toegenomen drukte staat wel dat het Hof meer zaken wist af te handelen en meer vragen kon beantwoorden.

De president van het Hof waarschuwde dat het toenemende aantal zaken en vragen tot problemen kan leiden. Het Hof kan niet alles snel en effectief afhandelen.

Het Hof is tegelijkertijd bezig met allerlei vernieuwingen. Het doel is om duidelijker te maken wat het Hof doet en welke uitspraken het Hof heeft gedaan. Door een nieuw digitaal systeem hebben burgers makkelijker toegang gekregen tot die zaken.

Tot slot Nederland. Er zijn in 2011 weer minder zaken tegen Nederland gevoerd (nog maar vier). En Nederland is, net als vorig jaar, slechts twee keer veroordeeld voor het niet naleven van Europese regelgeving. Ten opzichte van de andere EU-lidstaten doet Nederland het daarmee goed.

Bron: Expertisecentrum Europees Recht, 29 maart 2012