Nieuwe gedragscode voor Europarlementsleden aangenomen

De leden van het Europees Parlement hebben donderdag een nieuwe gedragscode aangenomen. Het document beschrijft regels en beginselen die leden zullen moeten volgen in hun externe contacten om zo belangenconflicten te voorkomen.

"Deze nieuwe, allereerste, gedragscode voor Europarlementsleden biedt een sterk schild tegen onethisch gedrag en een grote verbetering ten opzichte van de huidige status quo. Ik waardeer de brede consensus voor deze code, die in een recordtijd van 10 weken werd opgesteld. Vandaag is het de tweede verjaardag van de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Dit is een uitstekende dag om de code aan te nemen - meer bevoegdheden betekent meer verantwoordelijkheid", zei EP voorzitter Jerzy Buzek.

 "De grote consensus over de nieuwe gedragscode onder de leden heeft een symbolische betekenis, die niet genegeerd kan worden. We laten aan de publieke opinie zien dat het Europees Parlement een transparante instelling is, die het algemeen belang dient en aan een Europa van vrijheid en rechtvaardigheid bouwt.  Bovendien laten we onze hernieuwde verbintenis zien aan de gemeenschap die ons verkozen heeft", zei Carlo CASINI (EPP, IT), voorzitter van de commissie constitutionele zaken en rapporteur.

De code is gebaseerd op transparantie. De EP-leden zullen duidelijke verklaringen moeten afleggen voor hun betaalde activiteiten buiten het Parlement en alle andere functies die mogelijk een belangenconflict kunnen veroorzaken. De code legt ook een expliciet verbod op het ontvangen van betalingen of andere beloningen in ruil voor invloed op parlementaire beslissingen. Er zijn duidelijke regels opgesteld voor het accepteren van geschenken en voor oud-EP-leden die als lobbyist aan de slag gaan.

Opgave van de financiële belangen

EP-leden moeten publiek toegankelijk op de website van het Parlement een verklaring afleggen van hun beroepswerkzaamheden tijdens de drie jaar voor hun ambtsaanvaarding in het Parlement, en van bestuursfuncties in diezelfde periode bij een onderneming, niet-gouvernementele organisatie, vereniging of andere organisatie.

Iedere externe activiteit tegen vergoeding tijdens het mandaat (zoals publicaties, lezingen of advisering), moet bekend worden gemaakt wanneer de vergoeding in totaal meer bedraagt dan 5 000 EUR per jaar.

"Iedere financiële, personele of materiële steun" en ieder ander financieel belang dat van invloed kan zijn op de taakuitoefening van het lid moet ook openbaar worden gemaakt. De voorzitter van het Parlement moet binnen de 30 dagen op de hoogte worden gebracht van wijzigingen in de opgave van financiële belangen. Houden EP-leden zich niet aan deze regels, dan zijn ze niet verkiesbaar voor functies in het Parlement of diens organen, kunnen ze niet tot rapporteur worden benoemd en kunnen ze geen deel uitmaken van een officiële delegatie.

Geschenken

Geschenken en soortgelijke voordelen met een waarde van meer dan 150 EUR, die EP-leden bij de uitoefening van hun taken aangeboden krijgen, moeten geweigerd worden. Een uitzondering geldt voor geschenken die hun worden aangeboden bij gelegenheden waarbij zij het Parlement officieel vertegenwoordigen; die moeten aan de voorzitter worden overgedragen.

De vergoeding van reis-, accommodatie- en verblijfkosten wanneer de leden op uitnodiging en in het kader van de uitoefening van hun taken gelegenheden bijwonen, wordt niet als geschenk beschouwd.

Sancties

In geval van overtreding van de gedragscode, raadpleegt de voorzitter een raadgevend comité voor hij één van de volgende sancties kan vaststellen: een berisping, verlies van het recht op verblijfsvergoeding voor twee tot tien dagen, tijdelijke uitsluiting van deelname aan alle of een deel van de werkzaamheden van het Parlement (behalve het stemrecht in de plenaire vergadering) voor maximum tien dagen en ontheffing uit of beëindiging van het dragen van een of meer ambten in het Parlement (daar is een beslissing van de Conferentie van Voorzitters voor nodig). Sancties blijven voor de resterende duur van de zittingsperiode op de website van het Parlement vermeld staan.

Activiteiten van oud-leden

Oud-leden van het Europees Parlement die zich beroepsmatig bezighouden met lobby- of representatieactiviteiten die rechtstreeks verband houden met de besluitvorming van de Unie, kunnen tijdens de hele duur van die activiteiten geen gebruik maken van de faciliteiten voor oud-leden.

Raadgevend comité

Het raadgevend comité geeft richtsnoeren aan EP-leden omtrent de uitlegging en toepassing van de gedragscode en adviseert de voorzitter over maatregelen in geval van overtredingen.

Volgende stappen

Het Bureau van het Parlement zal de uitvoeringsvoorschriften voor deze gedragscode, inclusief een controleprocedure, vaststellen.

De gedragscode werd aangenomen met 619 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 6 onthoudingen. De nieuwe regels worden op 1 januari 2012 van kracht.