Skopje: poort voor jonge Europeanen

MEP Vergaderzaal Skopje

In Skopje, de hoofdstad van Macedonië, bereidden ook jongeren uit kandidaat-lidstaten zich voor op het EU-lidmaatschap. Gedurende een week werkten ruim 170 jongeren uit circa 20 (kandidaat-)lidstaten een week lang geconcentreerd met elkaar aan grensoverschrijdende oplossingen voor Europese problemen. Liesbeth Weijs, als organisator namens het Montesquieu Instituut bij deze Model European Parliament aanwezig, vertelt. 

Voor de middelbare scholieren blijft een internationale MEP-conferentie een indrukwekkend leerzame en ook emotievolle week. Onderwerpen als het imago van Europa bij internationale spelers, kernenergie als alternatief voor fossiele brandstof en de financiële crisis in relatie tot verdergaande Europese integratie, staan een week lang in plenaire en commissievergaderingen op de agenda. Deelnemers hebben zich van te voren goed in de materie verdiept en zijn dus goed voorbereid. Oplossingen worden aangedragen, in resoluties neergelegd en verdedigd tijdens de General Assembly. Net als in het echt moet er gelobbied worden. Elkaar overtuigen dat iedereen toch vooral jouw resolutie moet steunen.

 
MEP

De cultuurverschillen zijn divers en worden dagelijks ervaren tijdens de commissievergadering en bij de gastgezinnen. Bij de afsluiting van de General Assembly breekt de spanning en concentratie. Na de toespraken van ondermeer de Macedonische vice-premier Teuta Arifi en de Macedonische minister voor Onderwijs Pance Kralev komen veel emoties los. De deelnemers lopen met tranen over hun gezicht de zaal uit. Of, zoals een van hen verwoordde: 'the MEP is over'.

Dan is er zaterdagavond nog de farewell party. Zondag terug naar huis. De begeleidende docenten zijn opgelucht als de eigen delegatie op tijd en compleet arriveert op het vliegveld. Bleke gezichtjes - voor velen was het een korte nacht - maar de voldoening overheerst. Stralende ogen en stuk voor stuk enthousiast vertellend over de ervaringen in deze MEP-week. Diezelfde avond nog vliegen de foto's en facebookberichten je om de oren.

Ook voor de begeleiders is het iedere keer een vermoeidende internationale indrukwekkende gebeurtenis. Daar komt de zorg bij voor de aan hen toevertrouwde leerlingen. Blij als iedereen weer veilig thuis is, maar ook weer volop gemotiveerd voor de volgende internationale voorjaarsconferentie in Slovenië.

1.

Meer informatie


Deze bijdrage verscheen in de Hofvijver van 28 november 2011.