'ING kwam zelf met boeteclausule voor financieel hulpplan'

donderdag 17 november 2011, 9:22

DEN HAAG (PDC) - De Nederlandsche Bank (DNB) en het Ministerie van Financiën hadden verschillende ideeën over de bankensteun in 2008 en de ING heeft zelf de omstreden boeteclausule in het financiële hulpplan opgenomen. Dat zijn de conclusies uit verhoren van enquêtecommissie-De Wit op 16 november.

De commissie ondervroeg Bernard ter Haar, een topambtenaar bij het Ministerie van Financiën die in het najaar van 2008 de bankensteun coördineerde. Deze gaf aan dat De Nederlandsche Bank (DNB) destijds de acute noodzaak van financiële steun aan banken niet zag, terwijl het Ministerie van Financiën al enige tijd bezig was met het ontwikkelen van een financieel noodplan. Ter Haar wilde met zijn plan een alternatief bieden voor de Amerikaanse aanpak, waarbij de overheid slechte bezittingen van een bankenbalans overneemt. DNB steunde echter deze Amerikaanse variant van bankensteun.

Naast Ter Haar kwam ook Maarten van Eden, in 2008 hoofd kapitaalbeheer bij de ING, met een onthulling. De ING heeft de omstreden boeteclausule, waarbij banken een boete van 50 procent moeten betalen bij terugbetaling van de staatsleningen, zelf in het hulpplan gestopt om toezichthouder DNB te plezieren. Deze eiste dat de instrumenten van de staatssteun zo veel mogelijk op gewone aandelen zouden lijken. Ter Haar gaf aan dat hij de afbetaalboete toentertijd ook steunde, maar dan met het profijt voor beleggers als hoofdreden.

bron: Het Financieele Dagblad