Advocaat beschuldigt Wouter Bos van tegenwerking grote spaarders Icesave

dinsdag 15 november 2011, 8:53

DEN HAAG (PDC) - Minister Wouter Bos heeft de belangen van grote spaarders bij Icesave tegengewerkt. Dat zei Frank van 't Geloof, advocaat en lid van de vereniging Icesave die opkomt voor de belangen van die spaarders, gisteren tegen de enquêtecommissie-De Wit. Van 't Geloof overhandigde de commissie een brief hierover die Bos aan de IJslandse autoriteiten heeft verstuurd.

Voormalig ING-bestuurslid Dick Harryvan meldde dat ING in oktober 2008 om verruiming van het depositogarantiestelsel heeft gevraagd, omdat ook andere Europese landen daartoe waren overgegaan. Nederland verhoogde de garantie toen van € 38.000 naar € 100.000 per rekening. Harryvan vertelde verder dat de Amerikaanse toezichthouder OTS in 2008 positief was over de portefeuille van ING Direct USA. Later kwamen er toch problemen door rommelhypotheken.

Tonko Gast, eigenaar van Dynamic Credit, stelde daarentegen dat ING in het najaar van 2008 de risico's op Amerikaanse rommelhypotheken verkeerd inschatte. Als specialist op dat gebied oordeelde hij de risico's als hoog in.  De inschatting van ING vond hij onrealistisch. De Alt-a-hypotheken werden volgens Gast overigens in het algemeen veel te positief beoordeeld.

bronnen: ANP en Het Financieele Dagblad