Topman Fortis: "dure overnames banken onnodig"

donderdag 10 november 2011, 9:28

DEN HAAG (PDC) - De redding van Fortis stond centraal in de derde dag van de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie bankencrisis. Ook de verhoging van het garantiebedrag voor spaarders werd behandeld.

Volgens Lex Kloosterman, destijds lid van de directie van Fortis, werd het ministerie van Financiën overvallen door het nieuws dat België en Luxemburg een reddingsactie voorbereidden. Minister Bos schoof pas laat aan bij de onderhandelingen over de staatssteun aan Fortis. Volgens Kloosterman waren de uiteindelijke overnames van Fortis en ook ABN AMRO niet nodig geweest als andere plannen meer tijd hadden gekregen. Dat was goedkoper geweest.

Oud-Kamerlid Paul Tang (PvdA) verdedigde tijdens zijn verhoor de pogingen van Bos om de Kamer bij deze reddingsacties te betrekken. Afgelopen maandag waren andere Kamerleden kritischer gebleken op dit punt.

Tijdens het verhoor van voormalig topambtenaar van het ministerie van Financiën Maarten Verwey kwam de verhoging van de garantie van het spaargeld ter sprake. Europees was afgesproken de garantie te verhogen naar 50.000 euro. Nederland besloot het bedrag van 38.000 euro naar 100.000 euro te verhogen. De tijdelijke commissie parlementair onderzoek financieel stelsel stelde eind 2010 voor om dat bedrag te verlagen.

bronnen: ANP, Het Financieele Dagblad