Rosenthal en Knapen geven gastlessen over Europa

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ), gepubliceerd op maandag 31 oktober 2011.

Minister Rosenthal en staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken hebben gastlessen over Europa gegeven op hun oude middelbare school.

Rosenthal bezocht het Maerlant-Lyceum in Den Haag. Met zo’n 40 leerlingen van 5 VWO ging de minister in gesprek over uiteenlopende onderwerpen als de eurocrisis, erkenning van diploma’s en homorechten in de EU. Ook zijn persoonlijke anekdotes uit het soms nachtelijke Brusselse vergadercircuit stelden de leerlingen op prijs.

Rosenthal vond het een genoegen om terug te zijn op het Maerlant. “De school, de lokalen en zelfs de tegels aan de muur zien er net zo uit als toen, alleen het meubilair is vernieuwd”, aldus de bewindsman. “Maar Europa is in die tijd ingrijpend veranderd. Ik merk dat Europa leeft bij deze leerlingen, zeker het Europa van de lidstaten en een actueel onderwerp als de eurocrisis. Daar krijgen ze heel wat van mee. Prima om op deze manier uit te leggen dat buitenlandse zaken ook binnenlandse zaken zijn, en vice versa.”

Ook Knapen was enthousiast over het bezoek aan zijn oude middelbare school, het Dr. Mollercollege in Waalwijk. “Al lopend door de gangen kwamen er veel herinneringen boven. Ik heb met plezier gediscussieerd met leerlingen over zaken als de aanpak van criminaliteit in Europa, de problemen met de euro en studeren in het buitenland.”

De gastlessen vonden plaats in het kader van het project EU Back to School. Op 31 oktober gingen ruim 150 politici en ambtenaren terug naar hun oude middelbare school om met leerlingen te discussiëren over Europa. Bekende gastdocenten waren naast minister Rosenthal en staatssecretaris Knapen ook staatssecretaris voor Veiligheid & Justitie Fred Teeven, staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom, Limburgse Commissaris van de Koningin Theo Bovens, diverse Tweede Kamerleden en leden van het Europees Parlement.