Opening van de zitting - Poolse voorzitterschap, referendum in Marokko, demonstraties in Wit-Rusland

Bij de opening van de plenaire zitting van deze week in Straatsburg, verwelkomde EP-voorzitter Jerzy Buzek het pas aangevangen Poolse EU voorzitterschap. Daarna wijdde hij enkele woorden aan het recente referendum in Marokko, de demonstraties in Wit-Rusland, waarbij een aantal demonstranten waren gearresteerd en het overlijden van twee prominente leden van het Europees Parlement.

Afgelopen vrijdag was in Warschau het allereerste Poolse voorzitterschap van de Europese Unie officieel ingeluid. De Poolse premier, Donald Tusk, zal het programma van zijn regering voor de komende zes maanden woensdagochtend aan de Europarlementsleden presenteren. "We verwachten dat dit voorzitterschap het Europees Parlement net zo vriendelijk zal bejegenen als het Hongaarse heeft gedaan", zei Buzek.

Wat de gebeurtenissen in buurlanden van de EU betreft, ging Buzek eerst in op het referendum dat vrijdag in Marokko was gehouden. "De burgers van Marokko hebben een grondwetswijziging geaccepteerd", zei hij, "maar er zijn verdere hervormingen nodig om tegemoet te komen aan de wensen van de bevolking".

In Wit-Rusland waren na demonstraties gisteren honderden mensen gearresteerd. "We vragen de directe en onvoorwaardelijke vrijlating van allen die gevangen gezet zijn", riep Buzek op.

Eerbetoon aan Otto von Habsburg en Jan Kulakowski

Vervolgens bracht de voorzitter eerbetoon aan twee leden van het Europees Parlement, die onlangs overleden waren, Otto von Habsburg - die voorzitter van de Internationale Pan-Europese Unie en twintig jaar lid van de Europese Volkspartij was geweest - en Jan Kulakowski - één van de belangrijkste architecten van de Poolse toetreding tot de EU en lid van de ALDE-fractie van het EP. Ter nagedachtenis van de twee oud-Europarlementariërs hield het Parlement een minuut stilte in acht.