Wisselingen Eerste Kamer 2011

De nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer na de verkiezingen in 2011 betekende dat afscheid moest worden genomen van negenendertig leden en dat er uiteraard even veel 'nieuwkomers' waren. Onder die nieuwelingen waren er echter ook twee die terugkeerden. Jan Nagel was eerder lid in 1977-1983 en SP'er Bob Ruers zat in de periodes 1998-2003 en 2006-2007 in de Eerste Kamer.

Het meest ervaren lid dat afscheid nam, was Egbert Schuurman (ChristenUnie). Hij kwam in september 1983 voor de RPF in de Eerste Kamer en is dus bijna 28 jaar Eerste Kamerlid geweest. Andere ervaren senatoren die zijn vertrokken, zijn de CDA'ers Jos Werner (ruim 16 jaar lid), Marie-Louise Bemelmans en Alfons Dölle, de PvdA-leden Margriet Meindertsma en Ing-Yoe Tan, VVD-lid Paula Swenker en SGP'er Gert van den Berg, die allen in 1999 senator werden. Twintig afscheidnemende leden waren vier jaar of korter lid.

Bekende 'vertrekkers' waren voorts de oud-Commissarissen van de Koningin Jan Hendrikx (CDA) en Boele Staal (D66), de advocate Britta Böhler (GroenLinks), schrijfster Anja Meulenbelt (SP), oud-informateur Frans Leijnse (PvdA) en oud-VVD-Tweede Kamerlid Pieter Hofstra.

Neem contact op met de redactie van PDC voor een volledig overzicht van de samenstelling van de nieuwe Kamer in 2011.


Meer over