Wetenschappers: kiezers kunnen in staatsbestel onvoldoende 'afrekenen'

vrijdag 18 maart 2011, 9:19

DEN HAAG (PDC) - Het Nederlandse politieke stelsel moet zich meer op 'afrekenen' richten dan op 'vertegenwoordigen'. Dat stellen de politicologen Rudy Andeweg en Jacques Thomassen. Zij doen die aanbeveling in de 'Democratic Audit' die gisteren aan Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet werd aangeboden.

Bezwaar tegen het huidige stelsel is dat kiezers moeilijk een oordeel kunnen geven over het gevoerde kabinetsbeleid. Ondanks een negatief oordeel over dat beleid komt als regel toch minstens één van de verliezende coalitiepartijen terug in een volgend kabinet. De onvrede van kiezers komt daarmee volgens de wetenschappers onvoldoende tot uiting.

Het op vertegenwoordiging gerichte stelsel leidt zodoende vooral tot toenemende grilligheid met sterke wisselingen onder het electoraat en tot versnippering van het partijstelsel. Dat zorgt uiteindelijk voor een groter wantrouwen bij de kiezers.

De Democratic Audit is een project waarin het functioneren van het Nederlandse politieke bestel op democratische kwaliteit wordt beoordeeld.

bronnen: website faculteit sociale wetenschappen, Trouw