Commissie stelt 267 miljoen euro ter beschikking voor nieuwe milieuprojecten

De jaarlijkse oproep van de Europese Commissie tot het indienen van voorstellen die in het kader van LIFE+, het Europese milieufonds, worden gefinancierd, is gepubliceerd. De voorstellen mogen betrekking hebben op een van de drie onderdelen van het LIFE+-programma: natuur en biodiversiteit, milieubeleid en governance, of informatie en communicatie. In totaal is 267 miljoen euro beschikbaar in de vorm van medefinanciering van subsidieovereenkomsten. De indieningtermijn verstrijkt op 15 juli 2011.

Het Life+-programma bestaat uit 3 onderdelen:

  • LIFE+ Milieubeleid en Governance heeft betrekking op innoverende projecten of proefprojecten die bijdragen aan de ontwikkeling van beleidsideeën, technieken, methoden en instrumenten op tal van domeinen, waaronder lucht, water, afval, klimaat, bodem en landbouw. Dit onderdeel van LIFE+ verleent ook steun aan projecten die zorgen voor een betere tenuitvoerlegging van de EU-milieuwetgeving, de opbouw van een kennisbestand met het oog op het milieubeleid en de ontwikkeling van informatiebronnen ter zake van milieu door middel van bewaking (met inbegrip van bosbewaking). Medefinanciering van de projecten is mogelijk tot 50 percent.
  • LIFE+ Informatie en Communicatie heeft betrekking op communicatieprojecten en voorlichtingscampagnes over kwesties die verband houden met milieu, natuurbescherming en behoud van biodiversiteit alsook bosbrandpreventie (voorlichting, speciale opleidingen).

Achtergrond

LIFE+ is het Europese financieringsinstrument voor het milieu. Voor het programma zijn voor de periode 2007-2013 in totaal 2,143 miljard euro (twee miljard honderddrieënveertig miljoen euro) uitgetrokken. Jaarlijks wordt een oproep gepubliceerd.

Gedetailleerde aanvraagpakketten zijn beschikbaar op:

http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm

Informatievergaderingen zullen in elke lidstaat worden gehouden:

http://ec.europa.eu/environment/life/news/events/events2011/info_workshops11.htm

In het kader van LIFE+ gefinancierde projecten moeten van belang zijn voor de EU, d.w.z. een aanzienlijke bijdrage leveren aan de verwezenlijking van de algemene doelstelling van LIFE+.

Ze moeten zowel op technisch als op financieel gebied coherent en haalbaar zijn en bovendien kosteneffectief zijn.