Wellink geïnteresseerd in functie president Europese Centrale Bank

donderdag 24 februari 2011, 9:56

DEN HAAG (PDC) - Nout Wellink heeft interesse in de functie van president van de Europese Centrale Bank (ECB), zo liet hij afgelopen dinsdag weten tijdens een discussie met Amsterdamse studenten. Omdat eind oktober dit jaar de termijn van huidig president Jean-Claude Trichet afloopt, wordt er volop gespeculeerd over diens mogelijke opvolger. Hoewel Wellink, op dit moment president van De Nederlandsche Bank (DNB),  geen campagne voert voor de prestigieuze post, gaf hij wel aan de opvolging 'met grote interesse' te volgen.

Internationaal wordt Wellink gezien als één van de grote kanshebbers in de race om het presidentschap. In Duitsland gooit hij hoge ogen door zijn strikte monetaire beleid en ook in de rest van de Europese Unie geniet hij op financieel gebied grote autoriteit. In Nederland is zijn reputatie echter beschadigd door zijn rol in onder andere de DSB-affaire, het Icesave-debacle en de verkoop van ABN AMRO door Fortis. Wellink heeft overigens concurrentie van Mario Draghi, president van de Italiaanse centrale bank, en hun Finse collega Erkki Liikanen, die ook als grote kanshebbers worden genoemd.

Vanuit de Tweede Kamer komen uiteenlopende reacties op de (officieuze) kandidatuur van Wellink. De partijen CDA, PvdA en VVD vinden dat Wellink de steun van het Nederlandse kabinet verdient. De PVV is het hier niet mee eens en laat weten dat DNB onder leiding van Wellink zoveel steken heeft laten vallen in het toezicht, dat het presidentschap van de ECB taalaan("en")not donetaaluit is. De SP lijkt zich aan te sluiten bij deze bedenkingen.

Bron: Het Financieele Dagblad