PvdA-Europarlementariër Merkies op werkbezoek in Zeeland

maandag 1 november 2010

DEN HAAG (PDC) - Europarlementariër Judith Merkies bezocht op vrijdag 29 oktober Zeeland om met lokale bedrijven van gedachten te wisselen over duurzaam grondstoffengebruik en hergebruik van energie. Ze werd rondgeleid bij enkele Zeeuwse initiatieven waarbij gebruik wordt gemaakt van groene grondstoffen en reststromen. Ze sprak vol lof over de initiatieven en stak niet onder stoelen of banken dat duurzame energieopwekking een gedeelde verantwoordelijkheid is van politici en bedrijven. "We mogen de rekening niet doorschuiven naar onze kinderen", aldus de Europarlementariër.

EU zet hoog in op innovatie

Tijdens haar bezoek vertelde Merkies over de rol die Europa kan spelen bij verduurzaming: "Door slimme regelgeving en financiële steun op het gebied van onderzoek kan de EU bedrijven helpen bij het behalen van ambitieuze Europese doelstellingen." Ze gaf aan dat de EU hoog inzet op innovatie - het is zelfs een van de belangrijkste pijlers voor het beleid van de Unie in de komende jaren. Zelf speelt ze op dit thema een belangrijke rol in het Europees Parlement.

Projecten die restwarmte gebruiken

Merkies bezocht verschillende initiatieven waar ze vol lof over sprak. De vicedirecteur van Zeeland Seaports gaf een presentatie over de manier waarop het Zeeuwse bedrijf een transformatie probeert te maken naar een duurzame haven. Het gebruik van warmte en CO2-reststromen staat daarbij centraal. Daarna werd Merkies op het Europese kassenproject WarmCo ontvangen door gedeputeerde Martin Wiersma. De kassen gebruiken CO2 van kunstmestfabriek Yara om tomaten te kweken, precies het soort duurzaamheidsinitiatieven waarvoor Merkies zich als politica inzet. Als laatste bezocht de Europarlementariër het bedrijf Yara.

Bron: Huis der Provincien in Brussel