CDA-fractie zegt unaniem steun toe aan uitvoering regeerakkoord

dinsdag 5 oktober 2010, 14:56

DEN HAAG (PDC) - Alle 21 leden van de CDA-Tweede Kamerfractie stemmen in met afronding van de formatie van het kabinet-Rutte-Verhagen. Dat is de uitkomst van het fractieberaad dat van 13.00 tot ca. 14.30 duurde. In een verklaring van de fractie wordt alleen melding gemaakt van het verlenen van steun door de gehele fractie aan de uitvoering van het regeerakkoord.

Voorafgaand aan de vergadering werden door de fractieleiding diverse gesprekken gevoerd, onder andere met de leden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan.

Fractievoorzitter Maxime Verhagen deelde na de vergadering mee dat Ferrier en Koppejan geen voorbehoud hebben gemaakt, hoewel zij bezwaren blijven houden tegen samenwerking met de PVV. De fractie zal bij concrete kabinetsvoorstellen rekening houden met de kritische opvattingen van de minderheid in de partij.

In een verklaring laat de fractie weten:

"Ad Koppejan en Kathleen Ferrier zullen bij de uitwerking van het regeerakkoord in het bijzonder voorstellen in het gedoogakkoord op hun uitwerking beoordelen of zij recht doen aan de intenties van het CDA bij het sluiten van het regeerakkoord. Dit geldt voor de gehele fractie en dat betekent dat de 21 leden van de fractie steun zullen geven aan de uitvoering van het regeerakkoord.

Een gewichtige minderheid van het congres heeft zich uitgesproken tegen deze politieke samenwerking. De gehele fractie ziet het als haar opdracht om naast de meerderheid ook de minderheid te vertegenwoordigen".