EU-begroting: Europees Parlement wil meer flexibiliteit

Het Europees Parlement wil binnen de Europese begroting meer flexibiliteit om aan huidige en toekomstige behoeften te kunnen voldoen. Woensdag hebben Europarlementsleden de Raad in een resolutie verzocht om in politieke onderhandelingen te treden over diens begrotingsvoorstel voor 2007-2013. Het huidige voorstel van maart 2010 vinden ze te rigide om voldoende geld vrij te maken voor nieuwe uitdagingen, zoals diegene die uit het Verdrag van Lissabon voortkomen.

Het meerjarig financieel kader legt per categorie uitgaven jaarlijkse plafonds voor vastleggingen en betalingen vast. Door de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon moet het herzien worden, maar Europarlementsleden hebben woensdag een interim-verslag van Reimer BÖGE (EPP, DE) aangenomen, dat het Raadsvoorstel daarvoor "zuiver technisch" noemt en "onvoldoende om het Parlement in staat te stellen om zijn goedkeuring te geven".

"Het voorstel van de Raad houdt geen rekening met de middelen die nodig zijn om initiatieven uit te voeren, die niet voorzien waren toen het huidige meerjarig financieel kader in 2006 werd aangenomen. De meest voor de hand liggende zijn de nieuwe prioriteiten die in het Verdrag van Lissabon zijn opgenomen, zoals de Europese dienst voor extern optreden, de klimaatverandering, energie, civiele bescherming, sport en ruimte", zei Böge. "Maar zelfs vóór deze nieuwe prioriteiten konden de jaarlijkse begrotingen alleen worden goedgekeurd door de bestaande marges uit te putten. Wat de komende jaren betreft, kunnen de resterende marges onder de plafonds in het kader als verwaarloosbaar worden beschouwd".

Om aan huidige en toekomstige behoeften te kunnen voldoen, wil het Parlement graag dat er bredere marges en reserves in het kader worden ingebouwd. Daardoor ontstaat er meer flexibiliteit om wijzigingen door te voeren binnen een begrotingsrubriek of tussen twee begrotingsrubrieken.