Rekenkamer kan vertrouwen burgers in de overheid vergroten

woensdag 1 september 2010, 8:48

Zorgvuldige, doelmatige en rechtmatige besteding van EU-gelden draagt bij aan het toenemen van vertrouwen bij de burgers in de overheid. De controle op die bestedingen door Rekenkamers, zowel nationaal als in EU-verband, is daarom van groot belang.

Dat betoogde Dr. J. van den Bos van de Nederlandse Algemene Rekenkamer in het kader van de Zomerconferentie van het Montesquieu Instituut over het vertrouwensdebat.

Van den Bos wees erop dat behalve de Europese Rekenkamer ook de Nederlandse Rekenkamer besteding van EU-gelden onderzoekt. Via rapporten daarover draagt zij bij aan beter financieel beheer in de EU. De Nederlandse Rekenkamer voorziet daarnaast het Europees Parlement van informatie, zodat het parlement beter haar begrotingstoezicht kan uitvoeren. Probleem is nog wel dat lang niet alle lidstaten een zelfde toezichtsregime hebben. Nederland loopt wat dat betreft, met enkele andere Noord-Europese lidstaten, voorop.

In het debat na de lezing werd opgemerkt dat rapporten over zaken die minder goed lopen (ook al is er geen sprake van fraude) mogelijk juist bijdragen aan een negatiever beeld over de EU. Probleem bij de controle is verder, zo zei Van den Bos, dat beleidsdoelen soms heel algemeen zijn gesteld, waardoor het moeilijk is vast te stellen of inzet van middelen doelmatig is (geweest). Dat is bijvoorbeeld het geval bij het Europese landbouwbeleid.