Europees Parlement veroordeelt moord op Congolese mensenrechtenactivist

Europarlementsleden hebben de moord op de Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya Bahizire "ten sterkste" veroordeeld, in een resolutie die ze donderdag in Straatsburg hebben aangenomen.

Floribert Chebeya Bahizire, uitvoerend directeur van de mensenrechtenorganisatie “La Voix des Sans-Voix” (VSV), werd op woensdag 2 juni 2010 in Kinshasa dood aangetroffen in zijn auto, nadat hij bij de politie ontboden was geweest. Zijn chauffeur, Fidèle Bazana Edadi, wordt nog steeds vermist.

Speciaal VN-rapporteur voor buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies, Philip Alston, heeft verklaard dat de omstandigheden van de moord nadrukkelijk in de richting van betrokkenheid van staatsambtenaren wijzen. Andere prominente internationale personen, zoals Hoge Vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton en Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, hebben verklaringen afgelegd waarin ze de moord op Chebeya Bahizire veroordelen en een onafhankelijk onderzoek eisen.

De resolutie van het Parlement beschouwt de moord als onderdeel van "een tendens van toenemende intimidatie en pesterijen ten aanzien van mensenrechtenactivisten, journalisten, leden van de politieke oppositie, slachtoffers en getuigen" en stelt "dat er in de Democratische Republiek Congo in de loop van de voorbije vijf jaar talrijke journalisten en mensenrechtenactivisten in verdachte omstandigheden om het leven zijn gekomen".

Het Europees Parlement "veroordeelt ten sterkste de moord en het feit dat de chauffeur vermist wordt". Het "vraagt om de oprichting van een onafhankelijke, geloofwaardige, grondig en transparant werkende onderzoekscommissie" en "eist dat de families van beide mannen onder bescherming worden geplaatst".

De Europarlementsleden zijn ingenomen met het feit dat de autoriteiten op verzoek van de familie van het slachtoffer een deskundig Nederlands forensisch team, onder leiding van dr. Franklin van de Groot, gevraagd hebben de doodsoorzaak vast te stellen.

Ze zijn "diep bezorgd over de algemene verslechtering van de situatie van de mensenrechtenactivisten in Congo" en vragen de Congolese autoriteiten om aan de internationale normen inzake mensenrechten te voldoen. De resolutie benadrukt "dat corruptie moet worden aangepakt en dat de daders van mensenrechtenschendingen onder de Congolese strijdkrachten moeten worden berecht" en "dringt erop aan dat Congolese regering waarborgt dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor schendingen van de mensenrechten en van het internationale humanitaire recht worden berecht, en dat ze daartoe volledig samenwerkt met het Internationaal Strafhof".