Proef elektronisch stemmen in Renkum en Helmond

donderdag 27 mei 2010, 9:38

Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart worden bij de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni twee stemmachines getest. De ene stemmachine staat in een stembureau in Renkum (Gelderland), de andere in een stembureau in Helmond. In Renkum komt een stemmachine speciaal voor mensen met een beperking. Deze machine is uitgerust met een los navigatiepanel en een koptelefoon. De experimenten hiermee bij de gemeenteraadsverkiezingen in Groenlo en Doetinchem verliepen goed.

Na de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 trok staatssecretaris Bijleveld alle goedkeuringen voor het gebruik van stemcomputers in Nederland in. Gebleken was dat de stemcomputers niet volledig fraudebestendig waren en dat het stemgeheim niet gewaarborgd kon worden. Sindsdien wordt overal weer met het rode potlood gestemd. Dat leidde bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart tot een behoorlijk aantal hertellingen, onder andere in Rotterdam.

Fabrikanten werken nu aan een nieuwe stemcomputer. Na het uitbrengen van de elektronische stem, print de computer een soort van kassabon die de kiezer in een doorzichtige stembus moet stoppen. Hierdoor is het mogelijk bij twijfel een handmatige hertelling uit te voeren.

bron ANP