Oud-eurocommissaris Bolkestein bepleit kleinere Europese Commissie

dinsdag 30 maart 2010, 9:25

Als in de toekomst Kroatië, Servië, Bosnië, Macedonië en Albanië toetreden tot de EU en dan allemaal een eigen commissaris krijgen, wordt de Commissie wel erg groot. Oud-eurocommissaris Frits Bolkestein vreest dat op den duur een onwerkbare situatie ontstaat en bepleit daarom verkleining van de Europese Commissie. Hij schrijft dat in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

De rol van individuele commissieleden lijkt bovendien af te nemen en de macht van voorzitter Barroso en diens kabinetschef is sterk toegenomen. Volgens Bolkestein is er tegenwoordig sprake van een presidentieel stelsel. De Commissie bemoeit zich volgens Bolkestein bovendien te veel met zaken die beter op nationaal niveau kunnen worden beslist. Als voorbeeld noemt hij het door de Commissie voorgestelde zwangerschapsverlof voor zelfstandige vrouwen.

Bolkestein stelt een samenstelling van de Europese Commissie voor zoals de Veiligheidsraad die kent en hij wil verder vermindering van het aantal leden. De zes grote lidstaten zouden een vaste commissiepost moeten krijgen en de overige lidstaten roulerend de overige zes posten. Toedeling daarvan kan geografisch worden geregeld. Zo zouden de Scandinavische landen samen een post kunnen krijgen en hetzelfde geldt voor de Benelux-landen en de Baltische landen. Ook het economisch gewicht van een land zou een rol kunnen spelen bij de verdeling van posten.

bron: NRC Handelsblad, 29 maart 2010