Dinsdag 23 februari 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op dinsdag 23 februari 2010.

De datum voor de nieuwe verkiezingen is vastgesteld: 9 juni. Ik heb er zin in!

Iedereen staat al in campagne-modus. Volledig voorspelbaar wel. Zo dacht de VVD de eerste slag te slaan door Natura 2000 controversieel te verklaren, dat wil zeggen: taboe voor het nu demissionaire kabinet.

Allemaal goed en wel, maar de afspraken die Nederland in Europa heeft gemaakt over het beschermen van een netwerk van natuurgebieden zijn jaren geleden al gemaakt. Die hadden we allang moeten uitvoeren. Nederland heeft al eens onacceptabel lang getreuzeld met het aanwijzen van te beschermen natuurgebieden. Doen we dat nu nog een keer, dan staan we internationaal pas echt goed in ons hemd. Was het niet de VVD die daar zo'n schande van sprak...? Ach ja, dat is voor de VVD natuurlijk alleen belangrijk als het over militaire bondgenootschappen gaat, en niet als de natuur in het geding is. Groenrechts, het blijft lachen met die VVD ;-)

Hoe dan ook: de aanwijzing van Natura 2000 moet gewoon worden afgerond, volgens afspraak. Niks controversieels aan, voor alle gebieden liggen er allang concept-besluiten, waarin de grenzen zijn aangegeven en de natuurdoelen zijn geformuleerd. Allemaal ecologisch onderbouwd. Daar hoef je niet meer over te debatteren, dat hoeft alleen nog maar defintief te worden vastgelegd.

Nee, dan de Crisis- en Herstelwet. Zwaar bekritiseerd door staatsrechtgeleerden, hoogleraren milieu- en natuurbeschermingsrecht, economen, hoogleraren eigendomsrecht, arbeidsmarktdeskundigen èn de Raad van State. Vorige week nog waarschuwden juristen dat er een hausse aan rechtszaken zal volgen als dit gedrocht van een wet wordt aangenomen. Volgens onze demissionair premier is er echter niks mis met die Crisiswet. In zijn hoedanigheid als lijsttrekker voor het CDA / gevallen kabinetsleider meende hij zelfs de Eerste Kamer te kunnen oproepen vooral snel voor de wet te stemmen. Ik heb zomaar de indruk dat de Eerste Kamer zich van die oproep niet bijzonder veel aan zal trekken....

Vandaag ook samen met Marieke de Groot en Jet Barkel, PvdD-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag een bezoek gebracht aan dierenasiel het Haags Dierencentrum. Morgen naar Groningen, waar ik samen met lijsttrekker Gerjan Kelder symbolisch zal protesteren tegen de kap van bomen voor het zoveelste prestigeproject. Foto's volgen, tot gauw!