Voor het eerst in 12 jaar ministerbijeenkomst Landbouwcomité OESO

Op donderdag 25 en vrijdag 26 februari vindt voor het eerst sinds twaalf jaar in Parijs een ministersbijeenkomst van het Landbouwcomité van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) plaats. Het thema van de bijeenkomst is 'Food and Agricultural Policies for a Sustainable Future; Responding to Global Challenges and Opportunities'.

De veranderingen na de laatste ministersbijeenkomst in 1998 in de economische situatie, de technologie, het landbouwbeleid en de maatschappelijke opvatting over landbouw en de voedselsector maken een nieuwe ministersbijeenkomst wenselijk.

Nederland vindt het belangrijk dat ministers van landbouw zich buigen over de mogelijkheden en uitdagingen voor het voedsel- en landbouwsysteem in de wereld om in te spelen op de veranderende omstandigheden. Daarbij komt zowel de rol van de regeringen aan de orde als de bijdrage die de OESO kan leveren. De OESO, die een belangrijke functie als denktank en adviesorgaan vervult, kan hier een belangrijke rol spelen.

De OESO heeft in samenwerking met de lidstaten een document opgesteld dat vragen formuleert voor de vergadering. De eerste vraag gaat over de mate waarin het wereldsysteem van voedsel en landbouw in staat is tegemoet te komen aan de behoeften van een snel veranderende wereld. Wat zijn de belangrijkste onderwerpen voor beleidsmakers in de komende twintig jaar? De tweede vraag gaat over welke acties regeringen kunnen nemen om de uitdagingen aan te gaan en kansen te pakken en op welke manier de OESO regeringen kan helpen om effectief beleid te voeren.

Volgens Nederland kunnen de landbouw en voedselsector een belangrijke bijdrage leveren aan uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, mondiale voedselzekerheid en duurzame ontwikkeling. Hiervoor zijn innovatie en meer investeringen in de sector nodig. Landbouw en voedselproductie moeten meer duurzaam zijn, zowel op de boerderij als in de voedselketen. Meer efficiency en minder voedselverspilling - op alle niveaus - dragen bij aan een duurzamer gebruik van natuurlijke bronnen en minder uitstoot van broeikasgassen.

Nederland is blij dat de OESO meer aandacht besteedt aan de relatie tussen landbouw en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Landbouw kan een belangrijke bijdrage leveren aan voedselzekerheid in de wereld, vooral in Afrika.

De Oostenrijkse landbouwminister Nikolaus Berlakovich en de Nieuw-Zeelandse minister van landbouw David Carter zijn voorzitter van de ministersbijeenkomst.

De voorzitter van het reguliere Landbouwcomité is Gerrit Meester. Hij is ook voorzitter van de Adviesgroep, die de ministersbijeenkomst voorbereidt.

Nederland wordt vertegenwoordigd door secretaris-generaal André van der Zande van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De ministersbijeenkomst was ook onderwerp van bespreking tijdens de Europese Raad van Landbouwministers op maandag 22 februari.

Op vrijdag 26 februari zullen de secretaris-generaal van de OESO, Angel Gurría, en de landbouwministers van Nieuw-Zeeland en Oostenrijk als co-voorzitters van de bijeenkomst van 15.30 tot 16.30 uur een persconferentie geven in het Conference Centre, 2, rue André Pascal in Parijs.

Voor meer informatie zie www.oecd.org/agriculture/ministerial.

Mededeling aan redacties (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cindy Heijdra, persvoorlichting ministerie van LNV, 070-3785107.

Categorieën: Landbouw

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit