Van der Hoeven: 'Oprichting Octrooigerecht belangrijke stap'

Met dank overgenomen van Ministerie van Economische Zaken, gepubliceerd op vrijdag 4 december 2009.

Minister van der Hoeven noemt de oprichting van het Europees Octrooigerecht 'een belangrijke stap die cruciaal is voor bedrijven'. De EU-ministers werden het vrijdag 4 december 2009 in Brussel eens over de oprichting van een Europees Octrooigerecht. Deze organisatie moet beslissen bij octrooigeschillen.

'Bedrijven staan te springen om een goed en goedkoop Gemeenschapsoctrooi en een goede, efficiënte octrooirechtspraak. Ik vind het belangrijk dat we in deze tijden van economische crisis aan onze bedrijven een sterk signaal afgeven dat we hun concurrentiekracht ondersteunen,' aldus Van der Hoeven.

Kostenbesparing

Door het Octrooigerecht komt er volgens Van der Hoeven een kwalitatief hoogwaardig en efficiënt systeem voor geschilbeslechting. Het Gemeenschapsoctrooi moet uiteindelijk een forse kostenbesparing opleveren voor het bedrijfsleven.

Overigens moet het Europese Hof van Justitie nog advies uitbrengen over het syteem voor de octrooirechtspraak. Daarnaast moeten de EU landen het nog eens worden over de taalkwestie. Maar het akkoord van vandaag geeft een heel nieuwe onderhandelingsdynamiek. Het geraamte staat en in een volgende vergadering moet de laatste hobbel genomen worden.