Prawo i Sprawiedliwosc (PiS)

Logo Prawo i Sprawiedliwosc

Recht en Rechtvaardigheid (Prawo i Sprawiedliwość) is een conservatief-nationalistische partij in Polen. De partij staat rechts in het politieke spectrum en won de verkiezingen van 2015. Sinds augustus 2015 komt de president van Polen, Andrzej Duda, uit deze partij. Sinds december 2017 is Mateusz Morawiecki namens PiS premier van Polen.

De partij werd in 2001 door de toenmalige minister van justitie, Lech Kaczyński, opgericht samen met zijn tweelingbroer. De partij zet zich voornamelijk in tegen corruptie en criminaliteit, maar is ook zeer conservatief op het gebied van LHBTI-rechten en immigratie. In 2010 kwam Lech Kaczyński, samen met andere regeringsfunctionarissen, om het leven in een vliegtuigcrash. Zijn broer Jarosław is de huidige partijleider.

Bij de Europese Parlementsverkiezing in 2019 behaalde de partij 26 zetels. De partij is eurosceptisch en keert zich tegen een federaal Europa en stelde in een campagne dat de EU Polen moet dienen en niet andersom. Momenteel is de partij lid van de Alliantie van Europese Conservatieven en Hervormers, maar was in het verleden lid van de Alliantie voor directe democratie in Europa en de Europese Volkspartij. PiS-Europarlementariërs werken samen met o.a. de Nederlandse ChristenUnie-SGP-delegatie in de fractie Europese Conservatieven en Hervormers.

Meer informatie