Europarlementsleden keuren Barroso goed als commissievoorzitter

Het Europees Parlement heeft de benoeming van José Manuel Barroso als voorzitter van de Europese Commissie goedgekeurd. Dit wordt Barroso's tweede vijfjarige ambtstermijn als commissievoorzitter.

Barroso werd woensdag bij geheime stemming met 382 stemmen vóór, 219 tegen en 117 onthoudingen verkozen. Een eenvoudige meerderheid van uitgebrachte stemmen was voldoende omdat de stemming volgens de regels van het Verdrag van Nice plaatsvond. Onthoudingen telden niet mee.

"Dit is de juiste uitslag voor Europa", zei voorzitter van het Parlement Jerzy Buzek en hij feliciteerde Barroso met zijn verkiezing. Hij ging door: "Er is geen politiek vacuüm meer en voorzitter Barroso kan beginnen aan het voortbouwen op zijn gedetailleerde programma en het samenstellen van zijn ploeg commissarissen. Het Europees Parlement heeft zijn tanden laten zien".

Commissievoorzitter Barroso bedankte het Parlement hartelijk voor zijn "enorme vertrouwen". "Dit is een signaal van het Europees Parlement, dat het volledig betrokken is bij het ambitieuze programma dat ik voor de komende vijf jaar heb ... Ik wil samenwerken met alle politieke fracties, die het programma steunen".

Eerdere stemmingen over commissievoorzitters:

22 juli 2004 - José Manuel Barroso 413-251-44

5 mei 1999 - Romano Prodi 392-72-41

21 juli 1994 - Jacques Santer 260-238-23

DEBAT

Het Parlement debatteerde dinsdag over José Manuel Barroso's verklaring vóór de stemming over zijn herbenoeming tot commissievoorzitter woensdag. Nadat hij zijn programma voor de komende vijf jaar vorige week voor de politieke fracties had verdedigd, stelde Barroso nu zijn politieke richtsnoeren aan het voltallige Parlement voor. De verschillende politieke fracties uitten hun steun voor of gebrek aan vertrouwen in Barroso. Sommige vroegen meer concreet optreden.

José Manuel BARROSO concentreerde zich op economisch herstel in combinatie met een sociale markt, door voorstellen te noemen die hij wil invoeren, eenmaal verkozen. "Ik ben vastbesloten om sociale dumping te bestrijden", zei hij, en hij stelde een herziening van de arbeidstijdenrichtlijn voor. Ook beloofde hij initiatieven om de kloof tussen het loon voor mannen en vrouwen te dichten. Wat de EU begroting betreft, stelde Barroso voor om te streven naar een op solidariteit gebaseerde aanpak. Hij benadrukte "de EU moet haar beleid op een transparantere en efficiëntere manier financieren".

Barroso beloofde ook wijzigingen in de structuur van de Commissie, door de invoering van commissarissen voor justitie, grondrechten en burgerlijke vrijheden, voor interne zaken en migratie en voor acties t.b.v. het klimaat, evenals "een wetenschappelijk adviseur voor onderzoek en innovatie".

Fractieleiders

De leider van de EVP-fractie, Joseph DAUL (FR), bevestigde dat zijn fractie Barroso's kandidatuur zou steunen, hoewel hij waarschuwde, "dat dit geen blanco cheque is en dat u de verwachtingen zult moeten waarmaken". Hij riep Barroso ook op, om geen tijd te verspillen bij de samenstelling van diens nieuwe college van commissarissen. "De Europese burgers hebben zich in juni voor de EVP uitgesproken" en "wij steunen Barroso nu" omdat hij heeft bewezen een "high-profile kandidaat" te zijn.

Martin SCHULZ (DE) zei dat Barroso niet door zijn S-D-fractie gesteund werd, hoewel hij bevestigde dat de fractie vanavond zou samenkomen om een definitieve beslissing te nemen. "Europa heeft een echte koerswijziging nodig" en Barroso zou op die basis beoordeeld worden, aldus Schulz. Hij benadrukte de noodzaak van nieuwe Europese wetgeving, zoals een richtlijn over publieke dienstverlening: "Dit gaat over uw programma, meneer Barroso, we kunnen Europa niet tot één man herleiden".

Guy VERHOFSTADT (BE) legde uit dat zijn ALDE-fractie Barroso's kandidatuur zou steunen, op voorwaarde dat die zou ingaan op hun specifieke eisen in verband met een gemeenschappelijk plan om het banksysteem te zuiveren en een tussenbalans om het banktoezicht te versterken. "Sommige fracties zijn overtuigd dor Barroso's richtsnoeren, maar wij hebben de verantwoordelijkheid om zo snel mogelijk een definitieve beslissing te nemen".

"De GREENS/EFA-fractie heeft geen vertrouwen in u", zei Daniel COHN-BENDIT (FR), "wij vinden dat we een betere persoon verdienen". Hij verzocht dat de stemming zou worden uitgesteld om rekening te houden met de uitslag van het referendum over het Verdrag van Lissabon in Ierland. "Als de Ieren vóór Lissabon stemmen, hebben we een nieuwe situatie voor de Commissie".

Michal Tomasz KAMINSKI (PL) van de ECR sprak zijn steun uit voor de benoeming van voorgedragen commissievoorzitter Barroso. "Er zijn veel zaken waarover we het niet eens zijn met Barroso, bijvoorbeeld het Lissabonverdrag, maar hij is tegen nationaal egoïsme en daarom steunen we hem".

Lothar BISKY (DE) van de GUE/NGL-fractie had het over de nood aan een "sociaal, vreedzaam en milieuvriendelijk Europa". Volgens hem was Barroso de "verkeerde commissievoorzitter als dat het Europa is dat we willen".

Nigel FARAGE (UK) zei namens de EFD-fractie dat het EP niet over Barroso's kandidatuur moest stemmen, zolang de Ieren niet over het Lissabonverdrag hadden gestemd.

Krisztina MORVAI (HU, NI) pleitte voor een "fundamentele verandering" in Europa en benadrukte, dat "we de grondrechten van de mensen moeten bevorderen".

Nederlandstalige sprekers

Derk Jan EPPINK (ECR, BE) zei: "de uitdrukking zegt, als je niet aan tafel zit, sta je op het menu". Eppink rekende op Barroso's leiderschap en gaf hem de raad: "Zorg dat de EU zich op haar kerntaak blijft concentreren", "als u daar mislukt, zult u overal mislukken". "Ik heb nog nooit een demonstratie gezien, vóór een Europese tekst, dat is een brug te ver, iedereen wordt dan kwaad". "Ik hoop dat u Europa aan tafel krijgt en niet als menu wordt opgepeuzeld".

Volgens Sophia in 't VELD (ALDE, NL) was een meerderheid van haar fractie bereid om Barroso het "voordeel van de twijfel te gunnen", maar zij zelf was daar niet bij. Het definitieve oordeel zou geveld worden nadat het volledige pakket van commissarisportefeuilles en de details van het politieke programma bekend waren, want "vergeet niet, en ik hoop dat u de ironie hierin meekrijgt, de voorzitter van de Europese Commissie is een politicus en geen ambtenaar met jobzekerheid".

Judith SARGENTINI (GREENS/EFA, NL) zei: "toen de kredietcrisis uitbrak, deed u niets. Het was het Franse voorzitterschap dat de weg naar de nooduitgang vond. U nam de touwtjes niet terug in handen". Dat was volgens Sargentini bij de aanpak van de economische crisis gebeurd en "de EU hád het voortouw al bij de mondiale aanpak voor de klimaatcrisis, maar u bent hard op weg dat te verspelen. We hebben een kredietcrisis, we hebben een economische crisis, we hebben een klimaatcrisis, drie keer de test voor echt leiderschap. Mijnheer Barroso, het was drie keer onvoldoende".

"De leden van de Nederlandse EVP-delegatie zullen morgen overtuigd voor u stemmen", zei Wim van de CAMP (EPP, NL). "Niet alleen omdat wij overtuigd zijn van uw kwaliteiten, maar ook omdat wij haast hebben. Wij vinden dat de afgelopen 2 maanden verloren zijn gegaan voor de bestrijding van de economische crisis en wij hebben haast. Wij willen meer sociale markteconomie in uw programma. De vorige Commissie was ons iets te liberaal". Wat de Europese burgers betreft, zei van de Camp "we hebben gezien bij de verkiezingen dat we echt een taak hebben om Europa ook tussen de oren van de gewone mensen te brengen".

Marianne THYSSEN (EPP, BE) zei: "we beleven overgangstijden. Institutioneel zijn we op weg van Nice naar Lissabon. Financieel, economisch, ecologisch, ook inzake energie, migratie en veiligheid en niet te vergeten de mondialisering, de voedselproblematiek, de strijd voor het bewaren van ons sociale model, op al deze terreinen zitten wij in volle transitie. Alleen als we de uitdagingen Europees aanpakken en we kunnen werken met sterke instellingen zullen we de toekomst zelf mee vorm kunnen geven. Op dit ogenblik, hebben we één kandidaat-voorzitter. Als u Barroso niet wilt, wie dan wel? Wie is uw kandidaat, vraag ik aan de Groenen en de Sociaal-democraten".

Barry MADLENER (NA, NL) zei namens de niet-ingeschrevenen: "het wordt een spannende verkiezing, want u zit ongeveer op de helft van de stemmen en iedere stem telt. Natuurlijk wilt u ook graag onze stem, de stem van de tweede partij van Nederland, de Partij voor de Vrijheid. Wij zijn bereid u die stem te geven, maar dan moet u wel beloven dat u zult stoppen met de onderhandelingen met Turkije, dat u zorgt dat Nederland niet meer de grootste netto-betaler is van Europa, van dit bureaucratische Europa en dat u zich in zult spannen voor een Europa van soevereine lidstaten en niet van de federale superstaat die u nastreeft".

Raad

Cecilia MALMSTRÖM, die namens de Raad sprak, benadrukte weer dat Barroso door 27 staats- en regeringsleiders van verschillende politieke partijen unaniem voorgedragen was. Het belang van zekerheid, stabiliteit en effectief optreden waren woorden die de Zweedse minister voor EU-zaken gebruikte om aan te geven hoe belangrijk het was dat de commissievoorzitter snel werd benoemd.